Schrijfcursus: welke training zoek jij?

Welke schrijftraining past bij jouw schrijfwens?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn namelijk onwijs veel schrijftrainingen en schrijfcursussen die je in Nederland kunt volgen. Dat varieert van losse workshops van een paar uur, tot cursussen van enkele weken of enkele maanden, maar ook schrijfweekenden of schrijfvakanties. Maar geven al deze vormen eenzelfde schrijfonderwijs of is er wel degelijk verschil?

 

Het lijkt me goed om deze verschillen eens op een rijtje te zetten, zodat je jouw wens kunt toetsen aan de verwachting. Niets zo vervelend als met een kater achterblijven. Toch?

  1. Schrijftraining om de schrijftechniek te leren:

Dit kunnen losse workshops van een paar uur zijn, maar ook langdurige cursussen waar elke week weer een nieuwe les gegeven wordt.

Het doel is: schrijftechniek leren.

Dus dat is ook wat je doet. Naast theoretische lessen worden er oefeningen gegeven, waarbij je de geleerde schrijftechniek kunt oefenen. Bijvoorbeeld: ‘Bedenk een nieuw personage en schrijf een scene waarin zijn karakter duidelijk naar voren komt.’

Deze oefeningen worden (soms ter plekke, soms thuis) uitgewerkt en besproken met de groep. Het is een oefening waarbij de techniek wordt geoefend. Vaak zorgen deze oefeningen voor inspiratie.

 

  1. Schrijftraining om een boek te schrijven:

Dit kunnen langdurige schrijfcursussen zijn waar elke week een nieuwe les wordt gegeven, of een schrijfweekend of een schrijfvakantie.

Het doel is: de schrijftechniek leren en direct aan jouw boek schrijven.

Je krijgt tijdens deze trainingen theoretische lessen zodat je de schrijftechniek leert en geïnspireerd wordt, maar daarnaast krijg je ook specifieke schrijfoefeningen. Als het goed is zijn deze oefeningen zo opgezet dat je ze direct op jouw verhaal kunt toepassen. Dat betekent dat je niet zomaar een personage bedenkt en niet zomaar een scene schrijft, maar dat je beide direct kunt gebruiken in jouw boek. Het gaat dus om jouw personage en om een scene die in jouw verhaal voorkomt.

Dus naast de techniek, komt  je ook een stap verder met je boek.

Bij een oefening over een personage, is dit verschil mogelijk niet erg ingrijpend, maar stel dat je het hebt over informatie doseren, hoe bouw je een scene op, plotstructuur, of locatie, dan kun je je voorstellen dat de oefening wel in een specifieke vorm gezet moet zijn, zodat die direct toepasbaar is.

 

  1. Schrijftraining om een boek te schrijven, mét persoonlijke schrijfcoaching

Ook deze trainingen kunnen gegeven worden in langdurige schrijfcursussen, of in een schrijfweekend of schrijfvakantie.

Het doel is: niet alleen schrijftechniek leren en je verhaal schrijven, maar ook jouw verhaal verder aanscherpen.

Deze vorm is heel erg vergelijkbaar met de vorm die ik hierboven heb beschreven. Door de specifieke oefeningen kom je tegelijkertijd verder met je boek.

Maar deze vorm heeft nog iets extra’s, namelijk persoonlijke schrijfcoaching.

Deze schrijftraining is mogelijk tijdens een schrijfweekend of een schrijfvakantie. Het leren van de schrijftechniek is namelijk een groepsproces, maar schrijfcoaching is heel persoonlijk. Dit is een gesprek dat gaat over jóúw verhaal, waarbij je dus samen met de schrijfdocent bespreekt hoe je jouw verhaal vorm geeft, jouw personages boeiender kunt maken of de spanning verder kunt opvoeren. De schrijfdocent/coach leest vaak van tevoren een deel van je verhaal, waarna je tijdens het gesprek professionele tips krijgt hoe je jouw verhaal verder kunt aanscherpen.

Sinds kort is deze vorm van al lerend je boek schrijven ook volledig online mogelijk: Online Schrijfschool.

Een combinatie van theorie en praktijk dus 😊

 

Samenvattend:

De schrijftrainingen 1, 2 en 3 bestaan uit respectievelijk de theorie, de toepassing en de praktijk. Zo zou je het kunnen samenvatten.

Het is dus goed om van tevoren te bedenken wat je zoekt. Als je alleen theoretische kennis wilt vergaren, dan is de 2e of de 3e vorm niet nodig. Want besef ook dit: de eerste vorm is vaak goedkoper dan de laatste; een groepsproces vraagt vanzelfsprekend minder tijd van de docent dan een individueel begeleidingsgesprek.

 

Bekijk dus goed wat je wilt. Het een is niet minder dan het ander. Het heeft alleen maar te maken met wat jij wenst en wat je van de aangeboden schrijftraining mag verwachten. Wil je theorie, toepassing of ook de praktijk. Jij kiest!

 

Heb je hier nog vragen over? Stel ze dan hieronder. Ik reageer altijd.

 

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels meer dan tien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Haar eerste autobiografische roman ‘Kruimels zijn ook brood’ is in 2017 verschenen. Op dit moment schrijft Marelle aan een nieuwe reeks thrillers, de Ik-vertrek-thrillerreeks, die nu al heel succesvol is.

Ze geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, vaak met persoonlijke schrijfcoaching. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in het buitenland. Er zijn ook persoonlijke begeleidingstrajecten die je een intensieve schrijfbegeleiding geven om jouw boek te schrijven. Wist je dat je ook helemaal online les kunt krijgen: Online Schrijfschool 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief