schrijfreis

nieuwe uitdaging

schrijfreis Nieuwe uitdaging

 

Voor mij is schrijven in contact komen met mezelf. Een ontdekkingsreis naar de persoon die ik werkelijk ben. Al moet ik wel eerst vermelden dat ik gaande weg mijn schrijfreis me hier bewust van ben geworden en dan vooral doordat ik inspiratie voor mijn verhalen uit mijn verleden haal. Als kind voelde ik mij vaak buitengesloten en deed wat van mij werd verwacht om een ander te pleasen. Ik was de meeloper van de groep. En wanneer de wereld zich tegen mij keerde, verschool ik in mijn eigen fantasiewereld. Ik realiseer mij nu dat daar de basis van mijn verbeeldingskracht is ontstaan.

 

In 2018 gaf ik mijn eerste bundel met Groningerproza uit: ‘Tied veur dieverdoatsie.’ Een boek met humoristische verhalen over een echtpaar waar we ons allemaal in herkennen. Het werd een groot succes en nodigde mij uit om mijn grenzen verder te verleggen en begon ik met het schrijven van een roman. Vorig jaar zag mijn debuutroman het licht. ‘n Aarm verdrait’ is inmiddels uitverkocht. Tussendoor bleef ik korte verhalen schrijven en kwam afgelopen juni ‘Tied veur n Lach’ in de verkoop.  (vervolg op mijn eerste bundel). Succes in de toneelwereld en ook met het schrijven van Groningerproza. Toch bleef ik, ondanks dat ik twee belangrijke Groninger schrijfwedstrijden won, het stemmetje in mijn hoofd horen dat ik een nieuwe uitdaging nodig had en ben ik begonnen aan een lang gekoesterde droom; het schrijven van een thriller in het Nederlands.

 

De grootste uitdaging voor mij is, naast correct Nederlands, het overwinnen van mijn eigen negatieve gedachten. Kan ik dit wel? Is mijn verhaal goed genoeg? Wat zullen ze van me denken als een t niet of juist wel geschreven had moeten worden? Ik liet in een spontane actie de eerste tien pagina’s door Maria Genova redigeren en zoals menig schrijver waarschijnlijk heeft ervaren, was ook ik bij het lezen van haar bevindingen dagenlang depressief. Zie je wel… Het wordt niks. Ik kan dit niet. Even voelde ik mij weer het kleine jochie dat op de lagere school zijn opstel terugkreeg en overweldigd was van het vele rood waarmee de juf mijn fouten had benadrukt en mij zonder duidelijke handvatten naar huis stuurde. Totdat mijn vrouw zei dat ik Maria’s bevindingen beter moest lezen. Er staat duidelijk dat je een prettige schrijfstijl hebt en het verhaal goed opbouwt, hoor ik haar nog zeggen. Toen ik de krabbels beter bestudeerde, kreeg mijn vlam weer zuurstof, al besefte ik wel dat het mij ontbrak aan techniek en ik het anders moest aanpakken.

 

Ik las in het blad Schrijven een advertentie van Online schrijfschool en besloot mij voor de cursus thrillerschrijven aan te melden. Tijdens de cursus kreeg ik feedback op mijn ingezonden werk en werd ondanks de gemaakte fouten, mijn zelfvertrouwen door Marelle haar motiverende woorden en tips groter.

 

Inmiddels is mijn thriller ‘Samen Alleen’ rond en ben ik voorzichtig aan een eerste herschrijfronde begonnen. Zodra ik er zelf een goed gevoel bij heb, stuur ik het naar Marelle voor een manuscriptanalyse. Daarnaast heb ik me opgegeven voor de uitgeversdag van a.s. november. Spannend? Dat wel, maar ik geloof heilig in mijn verhaal en ach… zoals ik al eerder aangaf ben ik wel in voor een nieuwe uitdaging.

 

Wat is jouw uitdaging tijdens het schrijfproces?

 

***********

Nico Torrenga

In het dagelijks leven runt hij zijn eigen kapsalon. Hobby’s: lezen, wandelen en toneelspelen, maar zijn grootste hobby is wel schrijven. In 2015 begon zijn schrijfreis met het schrijven van kluchten en blijspelen; in het Nederlands en Gronings. Deze worden inmiddels door heel Nederland en België gespeeld. In 2018 gaf hij zijn eerste bundel met Groninger verhalen uit, in 2019 zijn debuut met Groninger roman en afgelopen zomer de 2e bundel met kluchtige Groninger verhalen. Zijn droom is ooit te mogen debuteren met een thriller. Dagelijks schrijft hij minimaal een uur en volgt hij diverse cursussen om zijn continue honger naar meer kennis te stillen.

website Nico Torrenga

***********

De reis van de schrijver

DE SCHRIJFREIS is een  initiatief van Marelle Boersma. Met deze serie blogs geschreven door ‘haar’ schrijvers, geeft Marelle schrijvers een podium om zichzelf én hun schrijfreis te laten zien, om zo andere schrijvers te inspireren.

Heb jij ook een schrijfdroom en wil je een blog schrijven over jouw schrijfreis, neem dan gerust contact op en wie weet staat jouw mooie schrijfreis hier straks tussen.

Marelle Boersma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief