Hoe vind ik een uitgever voor mijn boek?

Deze vraag krijg ik vaak tijdens mijn schrijftrainingen en schrijfwekenschrijfdocent. Inmiddels heb ik veel contacten in de uitgeverijwereld en ik heb hierdoor al menig auteur aan een uitgever geholpen. Vandaar dat ik mijn kennis en mijn netwerk graag met je deel tijdens een uitgeversdag

 

Tijdens de uitgeversdag van afgelopen jaar hebben zeker zeven auteurs contact gelegd met een aanwezige uitgever, waaruit de publicatie van hun boek is voortgekomen. Echt een prachtig resultaat! Zo mooi om al die boeken langs te zien komen :)

 

Vanwege dit grote succes is er weer een nieuwe uitgeversdag uitgezet:

Datum: 16 oktober 2018

 

Wat houd een uitgeversdag in?

De uitgeversdag is een dag

 • waarbij je leert welke vorm van uitgeven bij jouw verhaal past
 • waarbij je workshops krijgt die je helpen om een uitgever te interesseren voor jouw boek
 • waarop diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig zijn
 • waarop diverse uitgevers, zowel reguliere uitgevers als selfpublishing uitgeverijen, aanwezig zijn

Dit is het succesnummer van de uitgeversdag: de vragenronde én de netwerkborrel met de uitgevers en uitgeefexperts

 

Een hele dag over het publiceren van jouw boek

 

       

 

Voor wie is deze dag?

– Je schrijft een management- of businessboek
– Je schrijft persoonlijke non-fictie: een levensverhaal of familieroman
– Je schrijft een fictieboek: roman, thriller of jeugdboek
– Je hebt je manuscript (voor een deel) klaar.
– Je bent op zoek naar een uitgever.
– Je twijfelt tussen selfpublishing of een reguliere uitgever?
– Je bent op zoek naar tips uit het uitgeefvak
– Je vraagt je af hoe je jouw boek onder de aandacht kunt brengen van een uitgever?

 

Reactie Rinske Oenema (schrijvend aan een thriller): Bij mijn aanmelding voor de Uitgeversdag twijfelde ik of deze niet te vroeg kwam. Ik sta nog aan het begin en ben nog volop bezig met het uitwerken van mijn ideeën. Over promotie en uitgevers had ik nog nauwelijks nagedacht. Nu weet ik dat het moment niks uitmaakt. Ik heb nuttige informatie gekregen uit de workshops van Jolanda en Marelle en contact gelegd met andere auteurs, experts en uitgevers. Ik kijk met veel plezier terug op een geslaagde uitgeversdag.

 

Dit krijg je:

 • Diverse workshops van Jolanda Pikkaart en Marelle Boersma
 • Een workshop bookproposal schrijven (nodig voor elk genre)
 • Een workshop schrijf je boekpitch
 • Een workshop: Welke uitgever past bij mijn verhaal?
 • Informatie over de verschillende soorten uitgeverijen
 • Do’s en don’ts voor het opsturen van je manuscript
 • Je krijgt antwoord op de vraag: wat is een synopsis?
 • Je leert het belang van de begeleidende brief of een bookproposal

Maar dit is pas echt uniek aan deze uitgeversdag:

 • Er zijn diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig
 • Je komt dus direct in contact met o.a. acquirerend redacteuren én uitgevers.
 • Je kunt al je vragen over uitgeven stellen aan de uitgeefexperts
 • ‘s Middags kun je jouw boek pitchen bij de aanwezige uitgevers

 

Welke uitgeef experts komen naar de uitgeversdag?

Binnenkort maken we de uitgevers bekend. Je kunt erop vertrouwen dat het een diverse groep aanwezig is die diverse kanten van de uitgeverijwereld belicht.
Ook de workshops gaan jou helpen om de juiste keuzes te maken om jouw boek op een zo goed mogelijke manier in de markt te zetten.

Veel van de informatie op de uitgeversdag is universeel en dus toepasbaar voor elk genre, dus voor zowel fictie, levensverhalen als managementboeken.

 

.

 

Reactie Marijke Witman (auteur van het boek ‘Opa en Sophie’): ‘Ik heb zo veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen met het boekproposal, de achterflap en de boekpitch. 
Ik heb genoten van de unieke kans om echt contact te leggen met verschillende uitgevers. Dit heeft geresulteerd in een afspraak. Dank Marelle Boersma en Jolanda Pikkaart voor het organiseren van deze inspirerende uitgeversdag.’
NB: ‘
Opa en Sophie’ van Marijke is inmiddels uitgegeven!

 

Waar en wanneer? 

Dinsdag 16 oktober 2018
inloop 9:30
Start 10:00 – Eind 17:00

Wageningen Internationaal Congres Center
Lawickse Allee 9, 6701 AN Wageningen

.

 

Wat kost het?

€ 179 (excl btw) dus dit is € 216,60 (incl btw)
Inclusief diverse workshops
Inclusief de hele dag koffie/thee
Inclusief een uitgebreide lunch
Inclusief contact met de uitgevers
Inclusief een netwerkborrel

Tijdens deze middag leer je niet alleen hoe je jouw manuscript onder de aandacht kunt brengen van een uitgever, je krijgt daadwerkelijk contact met diverse experts uit de uitgeverijwereld. Wie weet ga je wel naar huis met een afspraak met een van de aanwezige uitgevers?!

In 2017 zijn zeker zeven auteurs dankzij de uitgeversdag gedebuteerd. Echt een prachtig resultaat.

 

 

NB: Wees er snel bij, vorig jaar was de dag erg snel volgeboekt.

 

Reactie Carine Coehoorn: ‘De uitgeversdag van Marelle en Jolanda heeft me veel opgeleverd: een betere titel voor mijn (non-fictie) boek, en veel meer inzicht in hoe mijn boek ‘in de markt ligt’ door de ogen van uitgevers. Ook als ik het zelf uit ga geven (weet ik nu nog niet) is dat prettig: daardoor zie ik nu veel beter hoe ik mijn boek kan positioneren, en waar ik naar toe moet schrijven. Bij elkaar is dat dus een verheldering van focus waar ik heel blij mee ben.

 

Wie organiseren deze uitgeversdag? 

 

[one_half]

Jolanda Pikkaart – schrijfcoach en auteur

Ik help jou als ondernemer om een authentiek boek te schrijven met impact, zodat je lezers nieuwe stappen zetten in hun persoonlijke of zakelijke succes. Als kleurrijke schrijfcoach neem ik je bij de hand en helpt je bij alle hobbels. Ik combineer als schrijfcoach schrijven, mindset en boekpromotie, zodat je boek en je business elkaar versterken.

Mijn klanten schrijven vooral non-fictieboeken of levensverhalen, maar ook fictie. Er zijn al verschillende boeken van klanten gepubliceerd, zowel managementboeken als levensverhalen. Ik begeleid ook de stap naar een uitgever of uitgeven in eigen beheer. Daarnaast help ik mijn klanten met boekmarketing. Van boekidee tot de boekpresentatie, ik zorg ervoor dat je je deadline haalt. Het is tijd voor je boek!

[/one_half]

[one_half_last]

Marelle Boersma – auteur en schrijfdocent

Ik ben thrillerauteur. Er zijn inmiddels al ruim tien thrillers verschenen die diverse prijzen hebben gewonnen, waaronder de bestsellers Nobody,  Ik volg je en Vals Alarm waarvan ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Op dit moment schrijf ik aan een serie Ik-vertrek thrillers, waarvan Chateau de Provence in het voorjaar van 2018 verschenen is. De tweede is in de maak en speelt op Sicilie

Als schrijfdocent streef ik er altijd naar om het beste in je naar boven te halen. Diverse cursisten zijn daardoor inmiddels gedebuteerd: met thrillers, romans, kinderboeken en autobiografische romans maar ook met expertboeken. Ik geef diverse schrijftrainingen; mijn schrijfweekenden in Nederland én de verschillende schrijfweken in de Algarve zijn erg populair vanwege de combinatie van het aanleren van de schrijftechniek  met de toepassing hiervan op jouw eigen verhaal. Mijn schrijfonderwijs is officieel geregistreerd bij het crkbo. In 2018 heb ik samen met Antoinette Kalkman de ThrillerAcademie opgericht. [/one_half_last]

 

 

Reacties van deelnemers van vorige jaren:

Karin de Graaf (tekstschrijfster) (nov ’16)Zit nog na te zinderen van gisteren… Nogmaals bedankt voor het organiseren van deze inspirerende dag!”

Marianne van der Wal: (nov ’16)Wil jij de uitgeverswereld leren kennen? Dan is de uitgeversdag echt een aanrader! Je krijgt er bruikbare adviezen en belangrijke informatie van professionals. Het is leerzaam en inspirerend voor iedereen die overweegt een boek uit te geven! 
Tijdens de netwerkborrel leg je contacten met andere schrijvers, uitgevers en andere belangrijke profs en kun je meteen je boekpitch oefenen.”

Petra Broekhart (nov ’16) “Een boek uitgeven is een vak apart en de uitgeversdag helpt je om jouw doel te bereiken.

Barbara Mooijman: (juni ’15) “Een bijzondere dag, waarbij je ontdekt wat er allemaal bij komt kijken om interessant gevonden te worden voor een uitgever. Vooral de borrel na afloop waarbij je kunt kletsen met de diverse uitgevers gaf mij het gevoel dat de drempel tussen ons niet meer zo groot was.
Dat ik op deze dag een uitgever heb gevonden om mijn autobiografische debuut roman Kop uit het zand uit te geven, maakt dat het voor mij niet alleen leerzaam was, maar ook succesvol!”

Antoinette Kalkman (juni ’15):  “De uitgeversdag 2015 gaf mij inzicht in de beweegredenen van uitgevers. Een erg inspirerende bijeenkomst met handvatten om mijn boek te pitchen. Inmiddels heb ik daardoor een contract voor mijn boek Bonuszoon bij een literair agentschap.”

 

Antwoorden op veelgestelde vragen

[one_third]

Vraag: Ik ben nog maar net begonnen met schrijven. Heeft deelname aan de uitgeversdag dan wel zin?

Antwoord: Zelfs als je nog maar net begonnen bent is dit een zinvolle dag. Je krijgt veel informatie over boekmarketing en het uitgeefproces. Veel beginnende schrijvers hebben hierover veel vragen. Dit is dé mogelijkheid om ze te stellen.

[/one_third]

[one_third]

Vraag: Geef deelname aan de uitgeversdag een garantie dat mijn boek uitgegeven wordt

Antwoord: Nee. Je krijgt wél de mogelijkheid om je boek te pitchen bij de diverse aanwezige uitgevers. Dat is al een grote stap dichterbij een uitgeverij.

[/one_third]

[one_third_last]

Vraag: Waarom is er ook een marketingadviseur aanwezig? Een uitgever zorgt toch voor de marketing van een boek?

Antwoord: Tegenwoordig zullen zowel de uitgever als de auteur zelf met boekmarketing bezig moeten zijn. Als jij een goed marketingplan klaar hebt en samen met je manuscript aan een uitgever voorlegt, is dat voor een uitgever een bewijs dat jij óók je uiterste best zal doen om jouw boek onder de aandacht te brengen van lezers.

[/one_third_last]

 

[one_third]

Vraag: Is deze dag alleen voor fictieve boeken?

Antwoord: Nee, het is voor zowel fictie als non-fictie. Boekmarketing is universeel. En er zijn uitgevers aanwezig die zich op diverse genres gespecialiseerd hebben.

[/one_third]

[one_third]

Vraag: Kan ik deze experts ook persoonlijk spreken?

Antwoord: Tijdens de netwerkborrel aan het eind van de middag, is er ruim gelegenheid om de verschillende experts te spreken.

[/one_third]

[one_third_last]

Vraag: Kan ik mijn manuscript meenemen, zodat een uitgever het mee kan nemen, of er alvast naar kan kijken?

Antwoord: Nee, dat is niet de bedoeling. Je kunt wél je verhaal pitchen en al je vragen stellen. Geeft een uitgever aan dat hij/zij geïnteresseerd is, dan kun je dat later altijd opsturen op de manier die zij aangeven.

[/one_third_last]