De Uitgeversdag – al jaren een landelijk succes

uitgeversdag 2021

Uitgeversdag – hoe vind ik een uitgever voor mijn boek

schrijfdocent.

In 2015 organiseerde ik de eerste UITGEVERSDAG ; inmiddels is het dit jaar alweer de 7e keer dat ik deze dag organiseer.

De datum voor 2021 staat vast: .

>> dinsdag 2 november 2021<<

.

Na meer dan vijftien jaar als auteur en schrijfdocent werkzaam te zijn in de boekenwereld, heb ik veel contacten in de uitgeverijwereld; ik heb hierdoor al menig auteur aan een uitgever geholpen. Vandaar dat ik mijn kennis en mijn netwerk graag met je deel tijdens deze uitgeversdag. Ook dit jaar organiseer ik deze dag met medewerking van diverse uitgevers.

Na de uitgeversdag van afgelopen jaar hebben weer ruim tien auteurs contact gelegd met een aanwezige uitgever, waaruit de publicatie van hun boek is voortgekomen. Weer zeker tien dromen die zijn uitgekomen! Echt een prachtig resultaat! Zo mooi om al die boeken langs te zien komen :)

.


Wat houdt een uitgeversdag in?

De uitgeversdag is een dag

 • waarbij je leert welke vorm van uitgeven bij jouw verhaal past
 • waarbij je workshops krijgt die je helpen om een uitgever te interesseren voor jouw boek
 • waarop diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig zijn
 • waarop diverse uitgevers, zowel reguliere uitgevers als selfpublishing uitgeverijen, aanwezig zijn

Naast al deze activiteiten is dit het succesnummer:

Je schuift zelf aan tafel bij diverse uitgevers

.

Voor wie is deze dag?

– Je schrijft een fictieboek: roman, thriller of jeugdboek
– Je schrijft een levensverhaal of familieroman
– Je schrijft een management- of expertboek
– Je hebt je manuscript (voor een deel) klaar.
– Je bent op zoek naar een uitgever.
– Je twijfelt tussen selfpublishing of een reguliere uitgever?
– Je bent op zoek naar manieren om je boek uit te (laten) geven

Rinske Oenema (schrijft een thriller) zei: Bij mijn aanmelding voor de Uitgeversdag twijfelde ik of deze niet te vroeg kwam. Ik sta nog aan het begin en ben nog volop bezig met het uitwerken van mijn ideeën. Over promotie en uitgevers had ik nog nauwelijks nagedacht. Nu weet ik dat het moment niks uitmaakt. Ik heb nuttige informatie gekregen en contact gelegd met andere auteurs, experts en uitgevers. Ik kijk met veel plezier terug op een geslaagde uitgeversdag.

Dit krijg je:

 • Een workshop: Welke uitgever past bij mijn verhaal?
 • Een workshop: Pitch je boek (nodig voor elk genre)
 • Informatie over de verschillende soorten uitgeverijen
 • Do’s en don’ts voor het opsturen van je manuscript
 • Je krijgt antwoord op de vraag: wat is een synopsis?
 • Je leert het belang van de begeleidende brief of een bookproposal

GRATIS : de online module ‘Hoe schrijf je een bookproposal’ van de Online Schrijfschool voorafgaand aan de uitgeversdag (ter waarde van € 79) NB: dit is de prijs zonder feedback.

Maar dit is pas echt uniek:

 • Er zijn diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig
 • Je komt dus direct in contact met o.a. acquirerend redacteuren én uitgevers.
 • Je kunt al je vragen over uitgeven stellen aan de uitgeefexperts
 • Je pitcht je boek direct bij de aanwezige uitgevers

.

Reactie Marijke Witman (auteur van het boek ‘Opa en Sophie’): ‘Ik heb zo veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen met het bookproposal, de achterflap en de boekpitch. 
Ik heb genoten van de unieke kans om echt contact te leggen met verschillende uitgevers. Dit heeft geresulteerd in een afspraak. Dank voor het organiseren van deze inspirerende uitgeversdag.’
NB: ‘
Opa en Sophie’ van Marijke is inmiddels uitgegeven!

.

.

Reactie Carine Coehoorn: ‘De uitgeversdag heeft me veel opgeleverd: een betere titel voor mijn (non-fictie) boek, en veel meer inzicht in hoe mijn boek ‘in de markt ligt’ door de ogen van uitgevers. Ook als ik het zelf uit ga geven (weet ik nu nog niet) is dat prettig: daardoor zie ik nu veel beter hoe ik mijn boek kan positioneren, en waar ik naar toe moet schrijven. Bij elkaar is dat dus een verheldering van focus waar ik heel blij mee ben.

Datum en plaats

dinsdag 2 november 2021

.

Start 10:00 – Eind 17:00

Locatie: WICC te Wageningen

-> De inschrijving start op 1 maart 2021

Jouw investering

voor deze compleet verzorgde dag betaal je:

€ 179  (hier komt geen btw meer bij)

.
Inclusief koffie/thee en lunch
Inclusief alle lezingen/workshops
Inclusief training ‘Schrijf je bookpitch’
Inclusief contact met de uitgevers

-> Je ontvangt een maand voor die tijd GRATIS de online module ‘Hoe schrijf ik een bookproposal’ ter waarde van € 79 (zonder feedback)

Welke uitgevers zijn aanwezig?

Op dit moment ben ik in contact met diverse uitgevers; de totale lijst komt binnenkort online

Ik streef ook in 2021 naar een goede balans tussen:
– traditionele uitgevers vs selfpublishing
– non-fictie (managementboeken) vs fictie
– uitgevers vs ondersteuning bij uitgeven

Natuurlijk kun je wachten met inschrijven, maar besef vol=vol

Hieronder zie je welke uitgevers aanwezig waren in 2020. Dit jaar zal deze groep uitgebreid worden. Meer deelnemers vraagt om meer uitgevers.

De Crime Compagnie

Ilse Karman is eigenaar en uitgever van De Crime Compagnie, een uitgeverij die zich heeft gespecialiseerd in thrillers die stuk voor stuk misdadig goed zijn. De crème de la Crime! Van psychologische en literaire thrillers tot misdaadromans, van feelgoodthrillers tot detectives. Haar focus ligt onder andere op de nieuwe media en e-books.

Meer informatie op de website De Crime Compagnie 

Soraya Vink is acquirerend redacteur bij HarperCollins Holland, met als specialisatie fictie. HarperCollins is de op een na grootste boekenuitgever voor consumenten ter wereld, met vestigingen in 17 landen. De uitgeverij heeft meer dan 120 unieke imprints over de hele wereld en brengt jaarlijks zo’n 10.000 nieuwe boeken uit in verschillende genres en in 16 talen.
Soraya was hiervoor actief als boekrecensent, nam ze meerdere keren plaats in de jury van de Hebban Debuutprijs en maakt ze deel uit van de jury van de Gouden Strop. In 2018 publiceerde ze haar debuutthriller Persona waarvoor ze de ThrillZone Debuutprijs won.

fotocredits: Barbara Kroon

Uitgeverij de Droomvallei

Esther van der Ham geeft fijne boeken uit, ook over ingewikkelde onderwerpen. Van voorleesboeken voor kinderen over pesten tot dóórleesboeken over verslaving. En van tienerboeken over verlies tot creatieve boeken om zelf ontspannen te tekenen of te schilderen. Zeker ook boeken voor volwassenen, van roman tot autobiografisch. Een boek moet raken is haar uitgangspunt. Meer informatie op de website van De Droomvallei

Godijn Publishing:

Elly Godijn is de oprichter en drijvende kracht achter Godijn Publishing. Deze dynamische uitgever is gevestigd in het Noord-Hollandse Hoorn/Zwaag. Godijn Publishing heeft hart voor de auteurs waarin ze gelooft. Zonder overtuiging en vertrouwen in de schrijver kun je, volgens Elly, als uitgever geen boek op de markt brengen. Godijn Publishing richt zich op het uitgeven van verhalenbundels en (historische) romans, met een specialisatie in de genres Thrillers, Fantasy en Young Adult.

(fotocredit: Jeroen Mies)

Sparkleauteurs 

Petra Hoogerwerf is een van de oprichters van Sparkle auteurs, een non-fictie uitgeverij die zich richt op onderwerpen als politiek, management, leiderschap, maatschappij en kunst. Ook bieden ze kleine uitgeverijen een imprint mogelijkheid. Ze begeleiden auteurs om hun verhaal tot een boek te maken en bieden een hoger percentage dan bij andere uitgeverijen.

Petra is zelf ook auteur. Haar boek Vonk! kende drie drukken en Échte winst werd uitgeroepen tot een van de beste managementboeken van het Jaar en als beste boek over Sociaal ondernemen. Ze was Jurylid van Managementboek van het Jaar en kent de uitgeefwereld als geen ander en helpt je graag verder.

Meer informatie op Sparkle auteurs

Literair agent Hanneke Tinor-Centi

HT-C Communicatie en Marketing is een communicatiebureau met een specialiteit in de boekenbranche. Drijvende kracht achter HT-C Marketing en Communicatie is Hanneke Tinor-Centi. Ruim vijftien jaar Communicatie/Marketing en PR-ervaring, de diploma’s NIMA-A,  NIMA Interne en Concerncommunicatie B, Copywriting, én ruim 15 jaar praktijkervaring in diverse communicatie- en marketingfuncties binnen zeer uiteenlopende branches, hebben haar gevormd tot een zeer ervaren communicatieprofessional.

Hanneke heeft met haar vele contacten goed zicht op de uitgeverswereld en kan je helpen bij de stap om uitgegeven te worden.

.

Kijk voor meer informatie op haar website

Han Peeters – schrijver en clusteruitgever

Han Peeters is schrijver (14 boeken, waarvan er 4 in het Engels zijn vertaald). Daarnaast is hij uitgever (Davey Jones Publishing), Clusteruitgever (ClusterEffect) en luisterboekuitgever (LuisterEffect). Schrijvers kunnen met alle genres bij hem terecht voor het uitgeven in eigen beheer, maar kunnen ook alles aan hem overlaten. In de unieke combinatie van uitgeefmogelijkheden is er altijd sprake van het uitgeven van een fysiek boek, e-boek én luisterboek.

.

Kijk voor meer informatie op zijn website

Heb je je al aangemeld?

Er is ook dit jaar maar een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Zie ik je op 2 november?

Wat levert de uitgeversdag je op?

Gedurende de hele dag word je ondergedompeld in kennis over het uitgeven, zodat je een bewuste keuze maakt voor je boek. Dit geeft alleen al een ander zicht op je boek, er komt meer kijken bij het uitgeefproces dan alleen ‘een uitgever vinden’.

Maar natuurlijk…
Tijdens deze dag leer je niet alleen hoe je jouw manuscript onder de aandacht kunt brengen van een uitgever, je krijgt daadwerkelijk contact met diverse experts uit de uitgeverijwereld. Wie weet ga je wel naar huis met een afspraak met een van de aanwezige uitgevers?!

In 2017 en 2018 zijn meer dan vijftien auteurs dankzij de uitgeversdag gedebuteerd. In 2019 liep dit aantal op tot zeker 10 auteurs in één jaar. De eerste boekcontracten van de uitgeversdag van 2020 zijn ook al bekend. Je vindt een deel van al deze auteurs/boeken onder uitgekomen dromen

Echt een prachtig resultaat. Komt jouw droom dit jaar uit?

Vind jij in 2021 een uitgever?

Wie is Marelle?

Marelle Boersma is bestsellerauteur en schrijfdocent (levensverhalen en fictie). Ze heeft al een heel rijtje thrillers geschreven die diverse prijzen hebben gewonnen. Van haar bestseller ‘Vals Alarm’ zijn inmiddels ruim 100.000 exemplaren verkocht. Op dit moment schrijft ze aan een serie vertrek-thrillers, waarvan Enkele reis naar de Algarve de eerste is, gevolgd door Chateau de Provence, Ciao Sicilia en Terug naar Cornwall.

Met ruim dertig jaar onderwijservaring in de pocket startte ze tien jaar geleden haar eigen onderwijsinstelling die officieel geregistreerd staat bij het CRKBO. Het is haar missie om niet alleen de schrijftechniek aan te leren, maar deze vooral toepasbaar te maken op jouw eigen verhaal. Door haar begeleiding zijn in de afgelopen jaren vele tientallen boeken verschenen waaraan zij haar steentje heeft bijgedragen.

Ze is nu al ruim tien jaar schrijfdocent waarbij ze zich vooral richt op levensverhalen, romans, kinderboeken en thrillers. Haar missie ligt bij het leren toepassen van de schrijftechniek, bijvoorbeeld tijdens de schrijfvakanties en weekenden die ze organiseert.

Veel gestelde vragen

VraagIk ben nog maar net begonnen met schrijven. Heeft deelname aan de uitgeversdag dan wel zin?

Antwoord: Zelfs als je nog maar net begonnen bent is dit een zinvolle dag. Je krijgt veel informatie over boekmarketing en het uitgeefproces. Veel beginnende schrijvers hebben hierover veel vragen. Dit is dé mogelijkheid om ze te stellen.

VraagGeef deelname aan de uitgeversdag een garantie dat mijn boek uitgegeven wordt

Antwoord: Nee. Je krijgt wél de mogelijkheid om je boek te pitchen bij de diverse aanwezige uitgevers. Dat is al een grote stap dichterbij een uitgeverij.

VraagIs deze dag alleen voor fictieve boeken?

Antwoord: Nee, het is voor zowel fictie als non-fictie. De workshops zijn universeel. En er zijn uitgevers aanwezig die zich in diverse genres gespecialiseerd hebben.

VraagKan ik deze uitgevers ook persoonlijk spreken?

Antwoord: Jazeker! Tijdens de persoonlijke sessies, maar ook tijdens de netwerkborrel aan het eind van de middag, is er ruim gelegenheid om de verschillende experts te spreken.

VraagKan ik mijn manuscript meenemen, zodat een uitgever het mee kan nemen, of er alvast naar kan kijken?

Antwoord: Nee, dat is niet de bedoeling. Je kunt wél je verhaal pitchen en al je vragen stellen. Geeft een uitgever aan dat hij/zij geïnteresseerd is, dan kun je dat later altijd opsturen op de manier die zij aangeven.