De Uitgeversdag is al jaren een landelijk succes

Uitgeversdag – hoe vind ik een uitgever voor mijn boek

schrijfdocent

De landelijke uitgeversdag is op  – binnenkort nieuwe datum voor 2023

.

In 2015 organiseerde Marelle Boersma de eerste UITGEVERSDAG ; inmiddels is het dit jaar de 8e keer en vele tientallen uitgeefcontracten later.

Dus save the date en schrijf je snel in, want door de grote kans op succes om een uitgeefcontract te bemachtigen is deze dag elk jaar eerder volgeboekt.

.

Na meer dan vijftien jaar als auteur en schrijfdocent werkzaam te zijn in de boekenwereld, heeft Marelle veel contacten in de uitgeverijwereld; ze heeft hierdoor al menig auteur aan een uitgever geholpen. Vandaar dat ze haar kennis en haar netwerk graag met je deelt tijdens de UITGEVERSDAG.

Dit jaar in samenwerking met de Online Schrijfschool, en de medewerking van steeds meer uitgevers

Na de uitgeversdag van 2021 hebben binnen zes weken al zes auteurs een uitgeefcontract aangeboden gekregen. En op dit moment blijven de juichmailtjes binnenstromen. Op de pagina dromen die zijn uitgekomen  kun je volgen wie dit zijn.

.


Wat houdt een uitgeversdag in?

Op deze dag

 • leer je welke vorm van uitgeven bij jouw verhaal past
 • krijg je workshops die je helpen om een uitgever te interesseren voor jouw boek
 • zijn diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig, zowel traditionele als selfpublishing uitgeverijen
 • zit je straks zelf aan tafel bij de uitgevers van jouw keuze

.

Voor wie is deze dag?

– Je schrijft een fictieboek: roman, thriller of jeugdboek
– Je schrijft een levensverhaal of familieroman
– Je schrijft een management- of expertboek
– Je hebt je manuscript (voor een deel) klaar.
– Je bent op zoek naar een uitgever.
– Je twijfelt tussen selfpublishing of een traditionele uitgever?
– Je bent op zoek naar manieren om je boek uit te (laten) geven

Rinske Oenema (schrijft een thriller) zei: Bij mijn aanmelding voor de Uitgeversdag twijfelde ik of deze niet te vroeg kwam. Ik sta nog aan het begin en ben nog volop bezig met het uitwerken van mijn ideeën. Over promotie en uitgevers had ik nog nauwelijks nagedacht. Nu weet ik dat het moment niks uitmaakt. Ik heb nuttige informatie gekregen en contact gelegd met andere auteurs, experts en uitgevers. Ik kijk met veel plezier terug op een geslaagde uitgeversdag.

Dit krijg je:

 • Informatie over de verschillende soorten uitgeven
 • Een workshop: Welke uitgever past bij mijn verhaal?
 • Informatie over selfpubben.
 • Een workshop: Pitch je boek (nodig voor elk genre)
 • Do’s en don’ts voor het opsturen van je manuscript
 • Je krijgt antwoord op de vraag: wat is een synopsis?
 • Je leert het belang van de begeleidende brief of een bookproposal

GRATIS voor alle deelnemers : de online cursus ‘Hoe schrijf je een bookproposal‘ van de Online Schrijfschool ter voorbereiding op de uitgeversdag (ter waarde van € 95)
NB: dit is zonder feedback.

Maar dit is pas echt uniek:

 • Er zijn diverse uitgevers aanwezig
 • Je komt dus direct in contact met o.a. acquirerend redacteuren én uitgevers.
 • Je kunt al je vragen over uitgeven stellen aan de uitgeefexperts
 • Je pitcht je boek direct bij de aanwezige uitgevers

.

Reactie Marijke Witman (auteur van het boek ‘Opa en Sophie’): ‘Ik heb zo veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen met het bookproposal, de achterflap en de boekpitch. 
Ik heb genoten van de unieke kans om echt contact te leggen met verschillende uitgevers. Dit heeft geresulteerd in een afspraak. Dank voor het organiseren van deze inspirerende uitgeversdag.’
NB: ‘
Opa en Sophie’ van Marijke is inmiddels uitgegeven!

.

.

Reactie Carine Coehoorn: ‘De uitgeversdag heeft me veel opgeleverd: een betere titel voor mijn (non-fictie) boek, en veel meer inzicht in hoe mijn boek ‘in de markt ligt’ door de ogen van uitgevers. Ook als ik het zelf uit ga geven (weet ik nu nog niet) is dat prettig: daardoor zie ik nu veel beter hoe ik mijn boek kan positioneren, en waar ik naar toe moet schrijven. Bij elkaar is dat dus een verheldering van focus waar ik heel blij mee ben.

Datum en plaats

dinsdag … binnenkort nieuwe datum 2023 

.

Start 10:00 – Eind 17:00

Locatie: WICC te Wageningen

NB: Maximaal 60 deelnemers

Deze dag is VOLGEBOEKT

NB volgend jaar is er weer een nieuwe uitgeversdag, altijd begin november. De exacte datum maak ik begin van dat jaar bekend

Jouw investering

voor deze compleet verzorgde dag betaal je:

€ 195  (hier komt geen btw meer bij)

.
Inclusief koffie/thee en lunch
Inclusief alle lezingen/workshops
Inclusief workshop ‘Schrijf je bookpitch’
Inclusief contact met diverse uitgevers

-> Je ontvangt een maand voor aanvang GRATIS de online cursus ‘Hoe schrijf ik een bookproposal’ ter waarde van € 95 (zonder feedback)

Deze dag is VOLGEBOEKT

NB volgend jaar is er weer een nieuwe uitgeversdag, altijd begin november. De exacte datum maak ik begin van dat jaar bekend

Welke uitgevers zijn aanwezig?

Deze uitgevers zijn aanwezig bij de uitgeversdag. In de loop van 2022 komen hier nog nieuwe uitgevers bij te staan.
Ik noem alvast uitgeverij Loft Books (Ambo/Anthos). Binnenkort meer informatie hierover.

Ik streef ook in 2022 naar een goede balans tussen:
– traditionele uitgevers vs selfpublishing
– non-fictie (managementboeken) vs fictie
– uitgevers vs ondersteuning bij uitgeven

Natuurlijk kun je wachten met inschrijven, maar besef vol=vol

De Crime Compagnie

Ilse Karman is eigenaar en uitgever van De Crime Compagnie, Manon Hendriks is adjunct uitgever.

uitgeversdag

Ilse en Manon zijn bij toerbeurt aanwezig op de uitgeversdag.

De Crime Compagnie is een uitgeverij die zich heeft gespecialiseerd in thrillers die stuk voor stuk misdadig goed zijn. De crème de la Crime! Van psychologische en literaire thrillers tot misdaadromans, van feelgoodthrillers tot detectives. Haar focus ligt onder andere op de nieuwe media en e-books.

Meer informatie op de website De Crime Compagnie 

Soraya Vink is acquirerend redacteur bij HarperCollins Holland, met als specialisatie fictie. HarperCollins is de op een na grootste boekenuitgever voor consumenten ter wereld, met vestigingen in 17 landen. De uitgeverij heeft meer dan 120 unieke imprints over de hele wereld en brengt jaarlijks zo’n 10.000 nieuwe boeken uit in verschillende genres en in 16 talen.
Soraya was hiervoor actief als boekrecensent, nam ze meerdere keren plaats in de jury van de Hebban Debuutprijs en maakt ze deel uit van de jury van de Gouden Strop. In 2018 publiceerde ze haar debuutthriller Persona waarvoor ze de ThrillZone Debuutprijs won.

fotocredits: Barbara Kroon

Uitgeverij de Droomvallei

Esther van der Ham geeft fijne boeken uit, ook over ingewikkelde onderwerpen. Van voorleesboeken voor kinderen over pesten tot dóórleesboeken over verslaving. En van tienerboeken over verlies tot creatieve boeken om zelf ontspannen te tekenen of te schilderen. Zeker ook boeken voor volwassenen, van roman tot autobiografisch. Een boek moet raken is haar uitgangspunt. Meer informatie op de website van De Droomvallei

Uitgeverij De Fontein

uitgeverij de FonteinClaudia van der Werf is acquirerend redacteur bij uitgeverij De Fontein. Een zeer ervaren vrouw die zich al jaren beweegt in de uitgeverijbranche. De Fontein geeft de favoriete boeken uit van kinderen, jongeren en volwassenen. Superspannende boeken, heerlijke romans en fantastische kinderboeken behoren tot hun indrukwekkende fonds. Meer informatie vind je op de website van Uitgeverij De Fontein

Godijn Publishing:

Elly Godijn is de oprichter en drijvende kracht achter Godijn Publishing. Deze dynamische uitgever is gevestigd in het Noord-Hollandse Hoorn/Zwaag. Godijn Publishing heeft hart voor de auteurs waarin ze gelooft. Zonder overtuiging en vertrouwen in de schrijver kun je, volgens Elly, als uitgever geen boek op de markt brengen. Godijn Publishing richt zich op het uitgeven van verhalenbundels en (historische) romans, met een specialisatie in de genres Thrillers, Fantasy en Young Adult.

(fotocredit: Jeroen Mies)

Sanne Visch – Pen & Inkt

Sanne houdt zich actief bezig met de kennisdeling rondom het schrijven en uitgeven van boeken. Ze is intermediair tussen auteurs en aanbieders in de markt. Wil je je boek uitgeven in eigen beheer, dan helpt zij je met het maken van de juiste keuzes. Daarnaast redigeert ze manuscripten en ondersteunt auteurs bij de boekpromotie.

Meer informatie op PenenInkt

De Verhalenfabriek

Famke Prins is werkzaam als redacteur bij De Verhalenfabriek. Deze jonge uitgeverij is het zusje van De Crime Compagnie en maakt spannende en feelgood verhalen. Ze richten zich op thrillers & feelgood e-books. De verhalen zijn korter dan een normaal boek, waardoor je ze in een avond of op een zondagmiddag uit kunt lezen. De Verhalenfabriek geeft niet alleen losstaande verhalen uit, maar ook series. Perfect dus om te bingereaden!

Kijk voor meer informatie op hun website

Uitgeverij Keytree

uitgeversdagArno van den Kieboom is de eigenaar/uitgever van Uitgeverij Keytree. Hij heeft persoonlijk contact hoog in het vaandel staan. Hij is 6 dagen in de week bereikbaar en staat er dan ook om bekend dat hij snel reageert op email, pb en appjes. Indien mogelijk probeert hij de auteurs ook persoonlijk te ontmoeten.

Keytree is een zogenaamde poduitgever, hetgeen inhoudt dat een boek pas wordt geprint wanneer het besteld wordt. Hij investeert graag in aandacht voor zijn auteurs (marketing) en geeft nieuw, onbekend schrijftalent, een kans om als auteur door te breken. Uitgeverij Keytree heeft een aansluiting bij het Centraal Boekhuis.  Deze uitgeverij heeft zijn focus liggen op thrillers, romans en young adult.

Kijk voor meer informatie op zijn website

Uitgeverij Neckar

uitgeverij Neckar

Alexander Roessen en Yfke van Vuurden zijn oprichters en eigenaars van Uitgeverij Neckar, een imprint van Uitgeverij LetterRijn. Deze jonge onderneming richt zich op het uitgeven van romans, young adults, jeugdboeken en non-fictie verhalen in zowel traditionele vorm als digitale vorm. Binnen Neckar is Yfke de redacteur en Alexander de vormgever, waarin de samenwerking met de auteur en het verhaal voorop staan.

Alexander is schrijver van korte verhalen en Yfke is cartoonist. Samen maken ze ook deel uit van het boekenblog Thrillers & More.

 

Meer informatie vind je op Uitgeverij Neckar

Uitgeverij Doornwater

Hanneke van de Water is uitgever bij Uitgeverij Doornwater, een nieuwe uitgeverij gerund door een ervaren boekenvrouw samen met Rob van Doorn. Hun doelstelling is toegankelijke en misschien minder eenvoudige boeken publiceren met als doel het lezen op alle niveaus en via een zo breed mogelijk publiek te bevorderen. Een kleine uitgeverij om mee te beginnen, die later kan uitgroeien tot een uitgeverij met meerdere fondsen. Kwaliteit staat altijd voorop.
Ze gaan zich in eerste instantie richten op (politieke)thrillers, romans met een maatschappelijk relevant thema, erotische romans, ‘vrouwen’boeken. Later zullen ze mogelijk nog toevoegen: politiek, human interest, (auto)biografieën.
Ze onderscheiden zich van veel andere uitgeverijen door persoonlijke aandacht voor de auteur, een uitgebreid marketingpakket en het feit dat ze de uitdaging aandurven met ‘beginnende’ auteurs en boeken voor een niche markt en gaan derhalve niet uitsluitend voor boeken met grote commerciële kansen. Als een boek goed is, moet het gelezen kunnen worden.

 

Uitgeverij Loft

uitgeversdag

Jennifer Boomkamp werkt bij uitgeverij Loft. Loft is een imprint van Ambo|Anthos en richt zich op e-books en audiobooks. Loft bestaat sinds het najaar van 2018 en we geven toegankelijke feelgood en thrillers uit waarbij we ons voornamelijk richten op vrouwelijke lezers. We geven titels uit van verschillende lengten, van korte verhalen die je in een uurtje of twee hebt gelezen, tot langere romans. Ook geven we veel series uit.

Uitgeverij Haystack

uitgeverij Haystack

Geerhard Bolte werkte jarenlang als financieel-economisch journalist voor tijdschriften en schreef boeken. In 2003 richtte hij Uitgeverij Haystack op en bouwde hij aan een fonds met managementboeken die hij zelf ook zou willen lezen. Geerhard begeleidt graag (beginnende) auteurs en zet als eindredacteur regelmatig het mes in een manuscript.

Meer informatie op Haystack Uitgeverij

Reactie Anne van Zwieten (uitgeversdag 2020, vanwege Corona online):
“Dankzij de uitgeversdag kreeg ik veel inzicht in hoe uitgevers werken en wat het inhoudt om je boek te pitchen. Ik vond een literair agent die graag met mijn manuscript aan de slag ging. Mijn boek De setarspeler komt in het najaar uit bij uitgeverij Gopher. Marelle wist er ondanks dat de dag online moest vanwege corona, iets feestelijks en gezelligs van te maken, met een luxe lunch die thuis werd bezorgd.”

.

Reactie Petra Bontje (uitgeversdag 2020, vanwege Corona online):
Ik wil je complimenteren voor de geweldige organisatie. De online presentaties en de break-out sessies werkten prima. Ik vond het erg prettig om de break-out sessies in kleine groepjes te hebben, Nu kwam iedereen goed aan bod. Ik was van te voren bang dat ik me te vroeg had opgegeven (nog voordat ik een manuscript klaar heb), maar ik heb zo veel opgestoken gisteren.

Heb je je al aangemeld?

Er is ook dit jaar maar een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Dus wacht niet te lang met aanmelden.

Zie ik je in november 2023?

VOLGEBOEKT

Reactie Marit Buur (uitgeversdag 2020, vanwege Corona online):
“Ik vond het echt een fantastische dag! Schrijven was al mijn grote passie, maar nu heb ik helemaal zin om vaart te zetten achter het schrijven van mijn boek.”

Wat levert de uitgeversdag je op?

Gedurende de hele dag word je ondergedompeld in kennis over het uitgeven, zodat je een bewuste keuze maakt voor je boek. Dit geeft alleen al een ander zicht op je boek, er komt meer kijken bij het uitgeefproces dan alleen ‘een uitgever vinden’.

Maar natuurlijk…
Tijdens deze dag leer je niet alleen hoe je jouw manuscript onder de aandacht kunt brengen van een uitgever, je krijgt daadwerkelijk contact met diverse experts uit de uitgeverijwereld. Wie weet ga je wel naar huis met een afspraak met een van de aanwezige uitgevers?!

In 2017 en 2018 zijn meer dan vijftien auteurs dankzij de uitgeversdag gedebuteerd. In 2019 liep dit aantal op tot zeker 10 auteurs in één jaar. In 2020 werden dat er vijftien en in 2021 zijn de eerste 8 contracten nu al getekend (3 maanden na de uitgeversdag) Je vindt een deel van al deze auteurs/boeken onder uitgekomen dromen

Echt een prachtig resultaat. Komt jouw droom dit jaar uit?

Vind jij in 2023 een uitgever?

Wie is Marelle?

Marelle Boersma is bestsellerauteur en schrijfdocent (levensverhalen en fictie). Ze heeft al een heel rijtje thrillers geschreven die diverse prijzen hebben gewonnen. Van haar bestseller ‘Vals Alarm’ zijn inmiddels ruim 100.000 exemplaren verkocht. Op dit moment schrijft ze aan een serie vertrek-thrillers, waarvan Enkele reis naar de Algarve de eerste is, gevolgd door Chateau de Provence, Ciao Sicilia en Terug naar Cornwall.

Met ruim dertig jaar onderwijservaring in de pocket startte ze tien jaar geleden haar eigen onderwijsinstelling die officieel geregistreerd staat bij het CRKBO. Het is haar missie om niet alleen de schrijftechniek aan te leren, maar deze vooral toepasbaar te maken op jouw eigen verhaal. Door haar begeleiding zijn in de afgelopen jaren vele tientallen boeken verschenen waaraan zij haar steentje heeft bijgedragen.

Ze is nu al ruim tien jaar schrijfdocent waarbij ze zich vooral richt op levensverhalen, romans, kinderboeken en thrillers. Haar missie ligt bij het leren toepassen van de schrijftechniek, bijvoorbeeld tijdens de schrijfvakanties en weekenden die ze organiseert. In 2020 heeft ze de Online Schrijfschool opgericht, waar inmiddels 5 schrijfdocenten werken.

Veel gestelde vragen


VraagIk ben nog maar net begonnen met schrijven. Heeft deelname aan de uitgeversdag dan wel zin?

Antwoord: Zelfs als je nog maar net begonnen bent is dit een zinvolle dag. Je krijgt veel informatie over boekmarketing en het uitgeefproces. Veel beginnende schrijvers hebben hierover veel vragen. Dit is dé mogelijkheid om ze te stellen.

VraagGeef deelname aan de uitgeversdag een garantie dat mijn boek uitgegeven wordt

Antwoord: Nee. Je krijgt wél de mogelijkheid om je boek te pitchen bij de diverse aanwezige uitgevers. Dat is al een grote stap dichterbij een uitgeverij.

VraagIs deze dag alleen voor fictieve boeken?

Antwoord: Nee, het is voor zowel fictie als non-fictie. De workshops zijn universeel. En er zijn uitgevers aanwezig die zich in diverse genres gespecialiseerd hebben.

VraagKan ik deze uitgevers ook persoonlijk spreken?%