Volg één of meer individuele online schrijflessen als begeleiding bij het schrijven van je boek

schrijf oplossingen

Elke schrijver, beginnend of gevorderd, twijfelt soms aan zijn of haar verhaal. Bovendien zijn er ook andere schrijfproblemen die je tijdens het schrijfproces kunnen overvallen:

– Heb je een goed begin geschreven?
– Loop je vast tijdens het schrijven?
– Vraag je je af of het wel spannend genoeg is?
– Is jouw personage wel interessant genoeg?
– Is er voldoende diepgang?
– Lopen de dialogen lekker?
– Trek je de lezer wel direct je verhaal binnen?

Herken je deze twijfels?

Denk dan eens aan een persoonlijk traject waarbij je in één-op-één gesprekken of gedegen schriftelijke feedback meer over de schrijftechniek leert. Individuele schrijfbegeleiding waar ik samen met jou kijk wat jouw verhaal nodig heeft.

Schrijfbegeleiding geldt niet alleen voor beginnende schrijvers, want ook gevorderde schrijvers kunnen weleens hulp gebruiken of een frisse blik. En soms kan het ook zijn dat praten over je verhaal je al verder helpt doordat de ideeën ineens gaan stromen en je weer nieuwe openingen ziet.

Petra Wiebenga:Marelle gaf ontzettend veel goede en ook persoonlijke tips. Ze wist de theorie heel beeldend naar de praktijk te verwoorden.’

Wat zijn de mogelijkheden?

Je wilt graag uitleg van de achterliggende schrijftechniek, zodat je weet hoe je die in de rest van je verhaal kunt toepassen. En je wilt graag dat iemand meeleest en je verhaal van professionele feedback voorziet.

Er zijn drie opties:

Eenmalig

1. Eenmalige schrijfbegeleiding

Deze schrijfbegeleiding is vooral geschikt voor beginnende schrijvers. Je stuurt me het begin van je verhaal (~ 5000 woorden) en tijdens het gesprek kijken we naar verschillende schrijftechnieken, en hoe je die hebt toegepast in jouw verhaal.

Vooraf lees ik je verhaal en we hebben één keer een gesprek via Skype of Zoom.

Kosten?
€ 120

Heb je interesse in deze eenmalige privéles? Neem dan contact op. Je hoort dan meteen op welke termijn de schrijfbegeleiding kan starten (meestal binnen tien dagen).

Heb je vragen? Kijk dan eerst in de veelgestelde vragen hieronder.

Verdieping

2. Verdiepende schrijfbegeleiding

Deze schrijfbegeleiding is vooral geschikt voor gevorderde schrijvers, zodat ik vooral kan ingaan op de verdiepende schrijftechnieken. Je stuurt me:
– de flaptekst (~ 300 woorden)
– het begin van je verhaal (~10000 woorden)

Ik lees je verhaal, en samen kijken we aan de hand van je flaptekst hoe de opbouw van je verhaal is en of die nog aan kracht kan winnen. Daarnaast kijken we naar verschillende schrijftechnieken, en hoe je die hebt toegepast in jouw verhaal. Daarbij focussen we vooral op de verdiepende schrijftechnieken, zoals de diepgang van de personages en hoe je door middel van een subplot of de keuze van perspectief je verhaal kunt ondersteunen.

We hebben een uitgebreid gesprek via Skype of Zoom.

Kosten?
€ 245

Heb je interesse in deze verdiepende schrijfbegeleiding? Neem dan contact op. Je hoort dan meteen op welke termijn de schrijfbegeleiding kan starten (meestal binnen tien dagen).

Heb je vragen? Kijk dan eerst in de veelgestelde vragen hieronder.

Traject half jaar

3. Traject half jaar

Een traject van een half jaar aan schrijfbegeleiding is zowel geschikt voor beginnende als voor gevorderde schrijvers. Binnen de duur van een half jaar stuur je me:
– de samenvatting (~ 1000 woorden)
– drie keer een deel van je verhaal (elke keer ~ 5000 woorden)

Met de samenvatting als leidraad krijg je informatie over hoe je een plot opbouwt en of de structuur van je verhaal stevig genoeg is. Daarnaast kijken we naar verschillende schrijftechnieken, en hoe je die hebt toegepast in jouw verhaal.

We hebben drie keer een online begeleidingsgesprek (Skype of Zoom).

Kosten?
€ 495

Heb je interesse in dit begeleidingstraject? Neem dan contact op. Je hoort dan meteen op welke termijn de schrijfbegeleiding kan starten (meestal binnen tien dagen).

Heb je vragen? Kijk dan eerst in de veelgestelde vragen hieronder.

Mireille schrijft: Haar schrijflessen vond ik enorm waardevol. Wat een kennis en kunde bezit Marelle!’

Anne van Zwieten: ‘Ik ben erg blij dat ik met jullie in zee ben gegaan. De videogesprekken hebben me veel opgeleverd. Marelle, de manier waarop je met me meedenkt, de aandachtspuntjes, je oprechte belangstelling en enthousiasme, het zorgde ervoor dat ik nog meer in mijn schrijfflow kwam.’

Veelgestelde vragen

Vraag: Lees je mijn hele manuscript?

Antwoord: Nee, dat doe ik niet. Schrijfbegeleiding is bedoeld om jou door een privéles verder te helpen, waarbij ik je begeleid bij het schrijfproces. Ik focus op het gedeelte dat jij ingestuurd hebt. Wil je een beoordeling van je hele manuscript? Neem dan contact op. Ik ken inmiddels verschillende goede experts die manuscripten beoordelen.

Vraag: Wat is in het kort het verschil tussen manuscriptbeoordeling en schrijfbegeleiding?

Antwoord: Bij de schrijfbegeleiding krijg je niet alleen te horen wat er wél of niet goed is aan je verhaal; je hoort vooral ook hoe je jouw verhaal kunt aanscherpen. Het is dus echt een praktijkles waarbij ik de techniek uitleg aan de hand van jouw verhaal. Vaak geef ik voorbeelden uit je verhaal ter verduidelijking. Dat helpt! Daarna kun je weer verder.

Vraag: Verbeter je mijn tekst en haal je de schrijffouten eruit?

Antwoord: Nee, dat is het werk van een redacteur. Ik help je wél om jouw boek zó goed te maken dat een uitgever je manuscript niet na één hoofdstuk (of zelfs alinea) opzij legt.

Reacties persoonlijke schrijfbegeleiding

Chris Duif: “Bedankt voor je feedback. Erg goede tips waarmee ik aan de slag ga. Bedankt voor de stimulerende opmerkingen.”

Marloes Vrijdag schreef: “Het eerste deel van mijn MS laten beoordelen. Wat een uitgebreide en motiverende feedback heeft dat opgeleverd!”

Linda van der Klooster: “Je hebt me uit een impasse gehaald!”

Agnes van den Muijsenberg: “Voor wie met de gedachten speelt zelf een thriller te schrijven, kan ik Marelle van harte aanbevelen. Met haar persoonlijke benadering leert ze je inzicht krijgen, zodat je kunt werken aan je eigen bloedstollende thriller. Haar feedback is niet alleen opbouwend, maar vooral ook positief en dat maakt dat je plezier in het schrijven blijft houden.”

Petra Wiebenga:Marelle gaf ontzettend veel goede en ook persoonlijke tips. Ze wist de theorie heel beeldend naar de praktijk te verwoorden. Theorie die we allemaal al eens gelezen hebben, maakt zij praktisch toepasbaar op je eigen verhaal.”

Reactie VIP-traject

Marian Hagen (2018):

Om mijn boek een boost te geven trakteerde ik mijzelf op een VIP-Schrijfretraite bij Marelle. De woorden die ik ruim twee jaar geleden had geschreven, lagen te verstoffen in de computer. En ze waren het waard om mee aan de slag te gaan. Dankzij de coaching van Marelle, lukte het mij om het verhaal de juiste richting te geven. De scènes vloeiden uit de computer en dankzij de tips van Marelle kregen ze de vorm te pakken waar ik naar zocht.
De ‘ik’ scènes werden uitgediept, de conflicten ‘schuurden’ en werden daardoor spannender en mijn verhaal begon te ontstaan. Dat is bijna niet te beschrijven als dat lukt. Als een explosie van vreugde.
Als ik een scène hardop voorlas voelde ik mij warm worden: ’Je hebt het te pakken,’ riep Marelle enthousiast.
Door een tijdslijn te maken weet ik waar ik naartoe schrijf, wat mij vooruit brengt.
In het piekfijne schrijfhuis voelde ik mij helemaal thuis. De witte, paarse en gele bloemen op de heuvel, moedigden mij aan als toeschouwers bij een bloemencorso. Tijdens de wandeling liepen de honden Boy en Lucky met mij mee, zodat ik gezelschap had.
Jan zorgde voor ontbijt, lunch en diner met streekgerechten en het meeste uit eigen tuin. De vitamines verkreeg ik uit de sinaasappels die ik zelf uit de boom plukte.
En nu… Hoe nu thuis verder?!  Ook hiervoor gaf Marelle hele efficiënte tips.
.
De retraite heeft mij heel goed op weg geholpen, het was écht tijd voor mijzelf. De telefoon aan de kant, uitzicht over de prachtige heuvels, iedere middag een sapje met wat lekkers. Het voelde heel ‘zen’ om gewoon tijd voor mijzelf te nemen en eindelijk te schrijven aan mijn boek.
Een cadeau dat ik thuis nog steeds koester.

Reacties persoonlijke begeleiding

Elsbeth de Jager: “Ontzettend bedankt voor je feedback.  Je legt precies de vinger op de zere plek.”
Update: De roman van Elsbeth wordt komend voorjaar uitgegeven bij een reguliere uitgever

Kenneth Steijvers: “Heel erg bedankt voor je uitgebreide en deskundige beoordeling. Het zijn precies de onderwerpen waar ik wel aanvoelde dat er iets niet klopte, maar nooit echt de vinger op heb kunnen leggen. Je uitleg heeft precies de helderheid verschaft waar ik behoefte aan had.”

Reactie VIP-traject online

Marijke Witman (2018):

Wat heb ik veel van je geleerd in het thrillerschrijftraject. Als ik naar de tekst van het begin kijk en wat er nu op papier staat, zie ik ook zo veel verschil. Geweldig bedankt, ook voor de tips  waarmee je het me mogelijk maakt alleen verder te gaan. Ik kan het iedereen aanraden.

Reactie schrijfretraite

Mireille Kwak:

Marelle weet met haar open houding en warme uitstraling een veilige setting neer te zetten waar ik als prille, onervaren schrijfster de vruchten van mocht plukken.
Haar schrijfcoaching vond ik enorm waardevol. Wat een kennis en kunde bezit Marelle! Met ogenschijnlijk kleine tips kon ik mijn verhaal op het juiste spoor zetten.
.
Toen ik een scène aan haar voorlas waarbij ikzelf door emotie overmand werd, maar ik ook in Marelle’s ogen een traan zag blinken en zij vervolgens zei: “Je hebt ‘m,” was mijn schrijfretraite geslaagd.
De prachtige natuur, de met liefde bereide maaltijden van Jan, de zon, de rust en ruimte en niet te vergeten de dieren Boy, Lucky en Bink, completeren het geheel.
Met heel mijn hart: OBRIGADA!
.
En nu?
Thuis ben ik nog steeds aan het nagenieten :-) én aan het schrijven, hoewel het echt een uitdaging is om tijd vrij te maken om te kunnen schrijven.
De coaching heeft mij zo veel sturing en aanmoediging gegeven dat ik vastbesloten ben mijn verhaal af te schrijven! Ik heb intens genoten, veel geleerd en veel geschreven.