schrijven is ritme

Luisteren naar muziek

Ik luister graag naar muziek, maar niet iedere muziek heeft dezelfde invloed op me. Soms word ik er vrolijk van en soms heel rustig. Iedereen weet dat er opjagende ritmes zijn, en vrolijke melodieën. Dat er achtergrond muziek is en ritmes waarbij je onmogelijk stil kunt blijven staan.

Maar wat heeft dit met schrijven te maken?

 

Lezen is eigenlijk hetzelfde als luisteren.

Een lezer luistert naar de woorden die jij als schrijver hebt geschreven. Soms word je daar rustig van, en soms is het vooral heel spannend, waardoor je steeds sneller wilt lezen.
Maar… er zijn ook teksten die saai zijn. En als schrijver wil je dat natuurlijk niet!
Hoe komt dat? Waarom leest de ene tekst enerverend en pakt de andere tekst je totaal niet?
Vaak heeft dit te maken met het ritme.

Deze schrijftip kun je zelf ervaren.
Voel maar eens wat er gebeurt als je onderstaande zinnen hardop voorleest:

Deze zin heeft vijf woorden. Ik schrijf vijf woorden erbij. Vijf woorden zinnen zijn prima. Maar steeds ditzelfde wordt saai. Lees deze woorden hardop voor. Dan hoor je het effect. Het ritme gaat je vervelen. Alsof het steeds wordt herhaald. Steeds opnieuw in eenzelfde ritme. Je hoort nauwelijks meer verschil. Deze woorden sussen in slaap.

Maar luister. Als ik de lengte van de zinnen ga variëren, krijgt het ritme je te pakken. Je hoort muziek. Een melodie. Je bent benieuwd wat er in de volgende zin gaat gebeuren. Ik wissel namelijk af tijdens het schrijven. Soms een korte zin. Daarna een zin waarin ik verschillende bijzinnen gebruik, zodat je voelt dat er energie begint te borrelen en je merkt dat het ergens naar toe gaat. Een hoogtepunt. Een melodie die je laat genieten van het verhaal. 

Schrijven moet klinken als levendige muziek, dus kies voor een lekker ritme. Schrijf je afwisselend lange en korte zinnen, dan maak je vanzelf muziek. De lezer luistert naar je.

–> Dus schrijf niet slechts woorden. Schrijf muziek.

 

 

Wil je meer van dit soort schrijftips ontvangen? Geef je dan op voor mijn schrijfnieuwsbrief, rechts in de sidebalk

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels meer dan tien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Haar eerste autobiografische roman ‘Kruimels zijn ook brood’ is in 2017 verschenen. Op dit moment schrijft Marelle aan een nieuwe reeks thrillers, de Ik-vertrek-thrillerreeks, waarvan de eerste Chateau de Provence begin 2018 verschijnt.

Ze geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, vaak met persoonlijke schrijfcoaching. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in Portugal. Er zijn ook persoonlijke begeleidingstrajecten die je een intensieve schrijfbegeleiding geven om jouw boek te schrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief