manuscriptbeoordelaar of schrijfcoach

Manuscriptbeoordeling, schrijfcoaching of individuele praktijkles

oplossing

 

Wat gebeurt er eigenlijk met jouw tekst als je klaar bent met het schrijven van je boek? Wat kun je doen? Of liever: wat heb je nog nodig? Vaak krijg ik deze vragen, terwijl ik bezig bent met een training geven over het schrijfproces. Hoe moet ik verder als het boek er is? Het is of deze schrijvers harder willen lopen dan de zinnen waar ze op dat moment mee bezig zijn.

 

 

Maar vragen vragen om antwoorden. Dus dit keer ga ik in op de overeenkomsten en de verschillen in het werk van een manuscriptbeoordelaar, een schrijfcoach en een schrijfdocent.

 

Wat houdt manuscriptbeoordeling in?

Een manuscriptbeoordelaar leest je hele manuscript. Daarna krijg je een (vaak) uitgebreid verslag over de sterke kanten van je verhaal, maar natuurlijk wijst hij/zij ook de zwakke plekken aan. Het gaat dan o.a. over de verhaallijnen, de spanning, geloofwaardigheid, diepgang van je karakters en het einde. Er wordt je exact aangegeven op welke plekken het verhaal inzakt, of waar de lezer nieuwsgierig gemaakt wordt naar de rest van het verhaal.

 

Wat houdt schrijfcoaching in?

Een schrijfcoach leest meestal een deel van je verhaal (het aantal woorden wordt van tevoren afgesproken) Alles wat hierboven staat, doet een schrijfcoach ook: hij let op consistente verhaallijnen, perspectiefkeuze, spanning, karakters en allerlei andere schrijftechnieken. Ook nu krijg je een uitgebreid verslag over wat er goed is en wat beter kan. Maar daarnaast doet de schrijfcoach meer, want…

schrijf oplossingen

Wat is het verschil?

  • Het eerste verschil is dat een ms-beoordelaar vaak het hele manuscript Een schrijfcoach gaat meer in op details en leest vaak maar een gedeelte van je verhaal.
  • Een ms-beoordelaar geeft vooral aan WAT er goed of minder goed is. Je weet dan aan welke delen je nog zult moeten schaven. Een schrijfcoach geeft ook de zwakke plekken aan, maar die vertelt je ook HOE je die delen kunt verbeteren.

Is het één beter dan ander?

Nee, beide zijn (als je de goede personen kiest) professional. Beide weten waar ze op moeten letten. Het is een ander aanbod. Een ander product. Omdat een schrijfcoach ook ingaat op hoe je eventuele zwakke gedeeltes kunt optillen, kan die natuurlijk maar een deel van het verhaal oppakken. Het is veel te tijdrovend (en dus voor de klant/schrijver te kostbaar) om op die manier het hele manuscript door te werken.

Dus bekijk van tevoren zelf waar je behoefte aan hebt: iemand die je hele manuscript doorneemt en je aangeeft wat er anders kan? Of kies je liever voor een schrijfcoach die maar een deel leest en je daarbij ook aangeeft hoe je het verhaal nog kunt aanscherpen?

Jouw keuze.

 

Blijft er nog één vraag over:

Wat is dan die individuele praktijkles die ikzelf aanbied?

Tijdens alle schrijfcoaching die ik in de afgelopen jaren gegeven heb, merkte ik dat er veel behoefte is aan de toepassing van de schrijftechniek. Dit jaar ben ik dus begonnen met het aanbieden van individuele schrijflessen. Na het doornemen van een deel van je verhaal, leer ik je de schrijftechniek. Maar dan toegespitst op jouw schrijfstijl en jouw verhaal. Door middel van voorbeelden uit jouw tekst, geef ik tips wat eraan schort én hoe je het kunt aanscherpen. Feitelijk krijg je dus individueel schrijfonderwijs van mij. Heel fijn om te doen, omdat ik merk dat je vaak daarna met deze tips zelfstandig verder kunt met de volgende hoofdstukken. En daar wil je als schrijver natuurlijk naartoe.

 

Met welke schrijftechniek worstel jij?
Ik help je graag verder

 

 

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Er zijn inmiddels al veel thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben.

Ze geeft diverse schrijftrainingen die je online kunt volgen, vaak met begeleiding. Maar wil je écht resultaat gericht aan de slag, dan kun je een schrijfweekend bezoeken of naar een schrijfvakantie komen bij haar huis in Portugal.

Ze onderscheidt zich van andere schrijfdocenten doordat je tijdens de cursus of schrijfweek direct aan crkbo_instellingjouw verhaal werkt. Na vele jaren werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, weet ze hoe ze het beste uit jou naar boven moet halen. Vandaar dat haar onderwijsinstelling nu officieel gecertificeerd is. Neem gewoon eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief