Schrijfvakantie: hoe kies jij een schrijfvakantie die bij je past?

Hoe kies je een schrijfvakantie die bij jou past?

Schrijven kun je overal, toch helpt het als je even lekker weg bent van huis. Geen dagelijkse beslommeringen die je van je werk kunnen houden. Geen kinderen of een partner die om aandacht vraagt. Een andere omgeving geeft direct inspiratie zeker als je in een omgeving zit die voldoende rust garandeert. In de laatste jaren zijn er steeds meer aanbieders van schrijfvakanties bijgekomen, dus hoe kies je een schrijfvakantie die bij jouw past? Waar let je op?

Hierbij laat ik je wat selectiecriteria zien. Je kunt dan zelf bekijken welke van deze criteria voor jou belangrijk zijn. Zo maak je een goed doordachte keuze bij een schrijfvakantie of schrijfretraite.

 

  1. Kwaliteit docent

Het is goed om te onderzoeken of de schrijfdocent ervaring heeft in zijn vak. Geeft hij vaker training? Heeft hij aantoonbare onderwijservaring? Schrijfdocent is een vrij beroep, dus iedereen kan zeggen dat hij schrijfdocent is. Het is jammer als de docent alleen maar een lesje afdraait, terwijl hij nauwelijks antwoord kan geven op de vragen waar jij mee zit.

 

  1. Ervaring schrijfdocent

Het helpt enorm als de schrijfdocent weet waar hij over praat. Heeft hij zelf ook een boek geschreven? Hoe wordt dat boek beoordeeld? De schrijftechniek kennen is één, weten hoe je die toepast is een vak apart. Goed om naar te kijken dus.

 

  1. De kosten

Voor elke schrijfdocent zal het kostenplaatje anders zijn. Maar jou interesseert natuurlijk alleen wat jij moet betalen. Natuurlijk weegt een mooie locatie en de ervaring van een schrijfdocent daarin mee. Ook persoonlijke begeleiding bij jouw verhaal is iets waar je wel of geen geld voor over hebt. Dus kijk vooral ook wat allemaal aangeboden wordt, en wat bij de prijs in zit.

 

  1. Wat is inclusief/exclusief

Als eerste is het goed om te kijken hoe vaak je training krijgt en of er ook nog aparte schrijfbegeleiding bij de prijs in zit. Daarover verderop meer. Daarnaast is het de vraag of alle maaltijden bij de prijs inzitten. Als je elke middag en avond naar een restaurant moet, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Hetzelfde geldt voor het vervoer naar de locatie. Een dure vlucht, vervoer ter plekke, het komt er allemaal nog bij. Meestal zitten de overnachtingen bij de prijs is, maar check dat voor alle zekerheid. En is dat een kamer voor jou alleen of slaap je met twee of zelfs drie of meer mensen op één kamer? En is een schrijfweek wel een week, of zijn het uiteindelijk toch veel minder dagen?

 

  1. Schrijftraining en begeleiding

Dan komen we bij het belangrijkste onderdeel: de training. Er zijn nogal wat verschillen tussen de verschillende schrijfvakanties. De één geeft alleen training, soms met een schrijfoefening die teruggekoppeld wordt. Een ander biedt naast alle trainingen ook schrijfcoaching/begeleiding bij jouw eigen boek aan, zodat je grote stappen kunt maken met jouw verhaal. Soms is er zelfs nog een mogelijkheid om met de groep te brainstormen, voor te lezen, of feedback te vragen. Als dit ook nog professioneel begeleid wordt kan dat een enorme meerwaarde zijn.

 

  1. Tijd om te schrijven

Natuurlijk is het prettig om elke dag heel veel workshops te krijgen, en daarnaast nog de mogelijkheid om een gesprek in te plannen met de docent. Maar heb je ook nog tijd om zelf te schrijven? Vind je dat niet zo belangrijk, dan is het dus vooral een trainingsweekend. Wil je graag ook zelf schrijven, kijk dan of er voldoende vrije schrijftijd is ingepland.

 

  1. De locatie

Een mooie locatie draagt bij aan het ultieme vakantiegevoel. Een week in een zaaltje van een café is anders dan op een inspirerende omgeving op een landgoed. De grootte van de kamers, wel/niet een kamer delen, een aparte ruimte waar training gegeven wordt; let daar op als je dat prettig vindt. Houd je van zon, dan is het lekker als je buiten kunt zitten. Wil je graag af en toe een duik kunnen nemen in een zwembad? Is het afgelegen of kun je misschien even een dorpje inlopen? Het zijn allemaal zaken waar jij een keuze in hebt. En natuurlijk heb jij een voorkeur naar welk land je op schrijfvakantie gaat.

 

  1. Beoordeling van anderen

Kun je ergens vinden hoe andere schrijvers de schrijfvakantie hebben ervaren? Dat helpt. Heel goed om te weten wat je kunt verwachten vóór je afreist. En om van anderen te horen wat ze als prettig of storend hebben ervaren. Natuurlijk let je daarbij op wat voor jou belangrijk is. Omgeving? Training? Of de grootte van de groep? Of misschien iets heel anders. Het is jouw schrijfvakantie, dus zorg dat je de week kiest die bij jou past.

 

Heb jij je weleens afgevraagd of er verschil is tussen een SCHRIJFVAKANTIE of een SCHRIJFRETRAITE?
ik krijg die vraag regelmatig, vandaar dat ik tot slot mijn visie daarop geef.

 

  1. Schrijfretraite

Per aanbieder verschilt het nogal wat je krijgt bij een schrijfretraite. De één zal je alleen een kamer in een Bed&Breakfast bieden en een plek om in alle rust te schrijven (met of zonder maaltijden), de ander geeft ook schrijfbegeleiding bij jouw verhaal (wel of niet inclusief). Soms ben je de enige schrijver, terwijl je bij de andere aanbieder met een groep aanwezig bent. Het gaat hierbij natuurlijk vooral om wat JIJ zoekt. Wil je het liefst ergens in je eentje zitten zodat je helemaal ongestoord kunt schrijven, of vind je de gezelligheid van een groep ook belangrijk? Jouw keuze!

 

 

Samenvattend:

Alle bovenstaande punten kunnen behoorlijk verschillen per aanbieder. Dus wil je graag op schrijfvakantie, ga dan vooral bij jezelf te rade wat jij zoekt. Kijk niet alleen maar naar de prijs, maar onderzoek ook wat je daarvoor krijgt. En wil je op retraite? Kijk dan wat daarover aangegeven wordt.

 

Welke punten uit het bovenstaande rijtje voor jou belangrijk zijn, kun jij alleen maar zelf bepalen. Jij kent je budget, jij kent jouw voorkeur. Dus jij maakt de keuze. Maar ik hoop dat je deze keuze nu nét iets bewuster neemt.

Wat je ook kiest, ik wens je een ontspannen en inspirerende schrijfvakantie toe!

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels meer dan tien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een serie Vertrekthrillers. , zoals Chateau de Provence en Ciao Sicilia.

Ze geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek haar missie is. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in het buitenland.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Aanmelden nieuwsbrief