Hoe houd je je focus op jouw boek

focusHerken je deze dilemma’s?
– Je hebt een prachtidee voor een boek, maar je vindt geen tijd om er echt voor te gaan zitten.
– Je wilt al jaren een boek schrijven, maar hoe begin je?
– Je hebt een paar hoofdstukken geschreven, maar is het wel spannend/interessant genoeg?
– Je laat alles voorgaan (je gezin, je partner, je baan, vriendinnen, huishouden, sociale media) terwijl je ook zo graag verder wilt met je boek.
– Zit je net achter je computer, en dan denk je alleen maar aan al die dingen die je had moeten doen.

 

Focus
Ik ben volgend jaar tien jaar auteur. En vaak krijg ik de opmerking: jij hebt makkelijk praten. jij bént al schrijfster. Pas als ik vertel dat ik al die jaren ook nog een parttime baan heb gehad, en in die tijd een alleenstaande moeder was die ook haar huishouden moest runnen, vragen ze: maar hoe doe je dat? Het antwoord is FOCUS.

Hoe vind je focus?
Iedereen is druk. De stress is makkelijker te vinden dan dat simpele woordje ‘focus’. Er is heel veel informatie op internet over het onderwerp van jouw boek, leuke blogs over schrijftechnieken, en goede discussies in schrijfgroepen op LinkedIn of Facebook. Maar daar kun je jouw verhaal niet kwijt. Daar wíl je zelfs jouw verhaal niet plaatsen om te vragen hoe ze het vinden. Jouw boekidee geef je niet zomaar vrij.

Geen afleiding, wel opleiding
Hoe heerlijk zou het dan zijn om eens een paar dagen alleen maar aan schrijven te mogen denken. Om met mensen te kletsen die diezelfde droom hebben, dus die precies begrijpen waar je mee worstelt. En natuurlijk om eens met iemand te sparren die verstand heeft van schrijven. Ben je wel op de goede weg? Is die verhaallijn wel nodig? Hoe komt die ene spannende scene over? Dat soort gesprekken kun je thuis niet voeren.

Zet je boek op één
Natuurlijk weet je nu zelf de oplossing al, want die is heel simpel te vinden. Sluit jezelf op in een huis zonder afleiding en schrijf! Het mooie is dat die focus er dan vanzelf is, die hoef je niet te zoeken. In een paar dagen maak je een enorme stap met het schrijven van jouw boek, omdat je daar eindelijk echt voor kiest. Je zet jouw boek op de eerste plek. Vind je ook niet dat die daar af en toe recht op heeft?

Hoe houd jij focus op je boek? Laat eens een reactie achter.

________________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen worden overal in het land gegeven aan kleine groepen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.

De trainingen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers.
Tijdens de schrijfweekenden én de schrijfvakantie naar Toscane staat jouw eigen verhaal centraal. Dat kan zowel een fictief verhaal, een jeugdboek maar ook een autobiografisch verhaal zijn. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Daarnaast krijg je een persoonlijk coachingsgesprek. Een mooie manier om je een paar dagen te focussen op jouw boek!

_________________________________________

4 antwoorden
 1. Elly Clemenkowff
  Elly Clemenkowff zegt:

  Als ik achter de computer zit heb ik nog wel eens de neiging om een spelletje te gaan spelen. Ik neem me voor dit bij hooguit een paar te houden. Nou dat werkt dus niet: voor ik het doorheb zit ik al een uur te spelen.Eigenlijk een soort ontsnapping aan het echte “werk”. Ik baalde van mezelf en piekerde over een oplossing. Gevonden!
  Ik heb een paar weken geleden uitgevogeld hoe de agenda in Outlook nou eigenlijk in elkaar zit. Na wat missers heb ik het door: eigenlijk is het niet zo ingewikkeld. En nu plan ik wat ik dagelijks wil doen en ik heb dan ook nog tijd om tussendoor een spelletje te spelen. En als de agenda “bliebt” dat ik geacht wordt weer aan het werk te gaan doe ik dat ook braaf. Het klinkt heel kinderachtig, alsof de agenda m’n baas of moeder is die zegt wat ik moet gaan doen, maar het werkt wel.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Mooie methode, Elly. Je brengt op die manier een goede structuur aan voor jezelf en dat helpt altijd. Dank voor het delen!

   Beantwoorden
 2. Antoinette
  Antoinette zegt:

  Je hebt helemaal gelijk Marelle, ik heb meestal een actielijstje van “eerst nog even dit en dan dat en dan ga ik schrijven”. Om vervolgens aan het eind van het lijstje te constateren dat het inmiddels ook het eind van de dag is. Vanaf deze week wordt dat anders. Ik veeg alles uit mijn agenda op donderdag en vrijdag en ik ga om 09.00 uur zitten achter de laptop. Zonder telefoon en mail in de buurt. Dan is het book-time. Kijken of ik me vrijdagavond een stuk tevredener over het resultaat voel dan de afgelopen weken aan het eind van mijn actielijstje.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Wat heerlijk als je twee hele dagen kunt vrijmaken. Dan neem je het schrijven echt serieus! Natuurlijk kan niet iedereen twee hele dagen vrijmaken, maar misschien wel twee avonden in de week. Ook dat kan je helpen om je focus op je boek te houden.
   Laat je weten hoe het voelt aan het eind van deze week, Antoinette?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief