Schrijfcoaching of manuscriptbeoordeling

Schrijfcoaching versus manuscriptbeoordeling; wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

 

Schrijvers zijn perfectionisten. En dat is mooi! Dat betekent waarschijnlijk dat je hoge eisen stelt aan je verhaal en dus ook heel graag wilt weten of je verhaal goed is (een perfect verhaal bestaat natuurlijk niet). Natuurlijk kun je dit vragen aan je vriendin, je buurvrouw of een collega, maar deze personen weten vaak onvoldoende van de schrijftechniek om echt onderbouwde feedback te krijgen. Maar hoe weet je dan of jouw verhaal goed is?

Er bestaan verschillende manieren om te weten te komen of jouw verhaal pakkend genoeg is om naar een uitgever te sturen. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de termen manuscriptbeoordeling en schrijfcoaching. Wat is het verschil? En vooral: wat heb jij als schrijver nodig? Vandaar dat ik in deze blog het verschil uitleg tussen schrijfcoaching en manuscriptbeoordeling

 

 

Wat kun je verwachten van manuscriptbeoordeling?

Een manuscriptbeoordelaar leest je hele manuscript. Soms zelfs twee keer, zodat hij weet hoe de schrijver de informatie heeft gedoseerd en opgebouwd. Na afloop ontvang je een verslag over de sterke kanten van je verhaal, maar natuurlijk wijst hij ook de zwakke plekken aan. Het gaat bij deze beoordeling o.a. over de verhaallijnen, de spanning, geloofwaardigheid, diepgang van je karakters en een krachtig einde. Ook wijst hij de plekken aan waar het verhaal inzakt, of waar jij de lezer lekker nieuwsgierig maakt. Een beoordeling dus: wat is goed, wat kan beter.

 

Wat kun je verwachten van schrijfcoaching?

Een schrijfcoach leest meestal een deel van je verhaal (het aantal woorden spreek je van tevoren af). Alles wat hierboven staat, doet een schrijfcoach ook: hij let op consistente verhaallijnen, perspectiefkeuze, spanning, karakters en allerlei andere schrijftechnieken. Ook nu krijg je een uitgebreid verslag over wat er goed is en wat beter kan. Maar een schrijfcoach richt zich meer op de details. Hij vertelt niet alleen wat er goed/zwak is, hij legt ook uit HOE je dat kunt verbeteren, toegespitst op jouw schrijfstijl en jouw verhaal. Dus naast een beoordeling, helpt een schrijfcoach je om je verhaal verder op te tillen door aan te geven hoe je de schrijftechniek hierbij kunt gebruiken.

 

Dus, wat is het verschil:

  • Een manuscriptbeoordelaar leest het hele manuscript en richt zich op het complete plot. Een schrijfcoach gaat meer in op details en leest vaak maar een gedeelte van je verhaal.
  • Een manuscriptbeoordelaar geeft vooral aan WAT er goed of minder goed is. Je weet dan aan welke delen je nog zult moeten schaven of welke schrijftechnieken je nog niet goed beheerst. Een schrijfcoach helpt je om deze schrijfproblemen op te lossen en geeft tips HOE je deze scènes krachtiger kunt maken d.m.v. schrijftechniek.

 

Is het één beter dan ander?

Nee, beide zijn professionals (als je de goede personen kiest). Beide weten waar ze op moeten letten. Het is vooral een ander aanbod. Een ander product.

 

Tip: Kijk goed waar je behoefte aan hebt: iemand die je hele manuscript doorneemt en je aangeeft wat er goed is en wat er anders kan? Of kies je liever voor een schrijfcoach die zich meer richt op de details én op de toepassing van de schrijftechniek?

Wil je hulp bij deze keuze? Neem dan gewoon contact op.
Of kijk op manuscriptbeoordeling of schrijfbegeleiding , beide zaken bieden we aan via de ThrillerAcademie

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels meer dan tien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een serie Vertrekthrillers. , zoals Chateau de Provence en Ciao Sicilia.

Ze geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek haar missie is. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in het buitenland.

Marelle is initiatiefnemer van de Thrilleracademie, een schrijfschool die het nét iets anders aanpakt dan elk ander schrijfonderwijs. Hier staat niet alleen de techniek, maar vooral jouw verhaal centraal.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief