schrijfreis

de stappen richting uitgever

schrijfreis

De stappen richting uitgever

Schrijven doe ik eigenlijk al vanaf kinds al aan. Mijn moeder vertelde mij altijd dat ik al vroeg in mijn leven verhaaltjes schreef over de buurkinderen die vervolgens van alles beleefden in de buurt. In 2006 en 2008 heb ik twee boekjes geschreven en uitgebracht in eigen beheer. Dit is een dagboek en een novelle. Vorig jaar ben ik dan eindelijk begonnen aan het schrijven aan een ‘echte’ thriller. Ik was veel thrillers aan het lezen en toen begon het te kriebelen om zelf weer te gaan schrijven.  Bij het googelen ben ik uitgekomen bij de Online Schrijfschool en de thrillercursus 1 van Marelle. Mijn boek begon bij het volgen van deze cursus al serieus vorm te krijgen. Ik werd zo enthousiast dat ik thrillercursus 2 (toen net ontwikkeld) ook ben gaan volgen. Toen kreeg ik pas echt de smaak te pakken en wilde graag na afloop nog meer schrijfbegeleiding. Een stok achter de deur, zoals Marelle dat zo mooi verwoorde.

Gelukkig is Marelle toen in die periode gestart met het jaartraject waar ik mij meteen voor inschreef. Mijn eerste opdracht was het schrijven van een samenvatting. Mijn boek was inmiddels al alle kanten opgegaan, van zes personages naar twee personages, van moord naar verdwijning, met heel veel dieptepunten en uitdagingen voor de hoofdpersonages. Dus het schrijven van deze samenvatting was ook even een uitdaging. De eerste opdracht die ik kreeg deed was het leven van mijn hoofdpersonages iets minder dramatisch te maken.

Uiteindelijk is de setting en structuur van mijn verhaal neergezet door de samenvatting. Na deze eerste zoomsessie waarin ik mijn samenvatting besprak met Inge Spaan ging ik werken aan mijn eerste 5000 woorden. Deze woorden zijn het einde van mijn verhaal. Wat mij op dat moment erg hielp was om het verhaal in stukken te delen en niet steeds aan het begin te beginnen, dus het einde van het verhaal als eerste bespreken was een goed begin van het jaartraject.

Het jaartraject is erg motiverend en stimulerend en het idee dat ik in november naar uitgeversdag ga, geeft mij ook vleugels om te schrijven. Op dit moment heb ik 40.000 woorden, dus het merendeel van boek al geschreven. De structuur is er en de verhaallijn zit in mijn hoofd en staat op papier.

Mijn schrijfproces is dat ik soms heel intensief aan het schrijven ben en dan het verhaal even twee weken laat liggen. Mijn tekst heb ik zo vaak gelezen, dat ik over veel ‘foutjes’ heen lees. Dan is het zo geweldig om een coach als Inge te hebben die mij feedback geeft als het verhaal niet kloppend is of als de hoofdpersoon bijvoorbeeld als volwassen praat terwijl in dat gedeelte van het boek het hoofdpersonage nog kind is. Het verhaal zit helemaal al in mijn hoofd, dus is het heel fijn als Inge aangeeft als er iets onduidelijk is of te snel al wordt verteld waardoor de spanning minder kan worden.

Ik kijk heel erg uit naar het vervolg van mijn jaartraject en vind het erg leuk om dit door middel van een blog te delen. Mijn droom om een boek uit te schrijven en uiteindelijk uit te geven is opeens nu realistischer geworden. Dit geeft mij echt vleugels.

 

***********

Nicole van der Spek is sociaal werker en cultureel antropoloog. Ze is moeder van een zoon van 11 jaar. Op dit moment werkt ze als coördinator vluchtelingenwelzijn in Rijswijk. Daarnaast heeft ze een schrijfdroom en schrijft aan haar eerste thriller.

Op haar website www.nicolevanderspek.nl schrijft ze blogs over allerlei onderwerpen.

 

***********

De reis van de schrijver

DE SCHRIJFREIS is een  initiatief van Marelle Boersma. Met deze serie blogs geschreven door ‘haar’ schrijvers, geeft Marelle schrijvers een podium om zichzelf én hun schrijfreis te laten zien om zo andere schrijvers te inspireren.

Heb jij ook een schrijfdroom en wil je een blog schrijven over jouw schrijfreis, neem dan gerust contact op en wie weet staat jouw mooie schrijfreis hier straks tussen.

Marelle Boersma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief