Conflict in een verhaal

Laat die motor ronken

Het conflict is de motor van een verhaal. Zonder conflict, is er geen richting. Vergelijk het maar met een vakantie: als je niet weet wat je reisdoel is, waarom zou je dan op weg gaan? Ook al kun je nog zo mooi schrijven, en componeer je prachtige scenes met boeiende personages, zonder conflict komt het verhaal niet op gang.

 

Wat is een verhaalconflict?

Een verhaalconflict is echt iets anders dan een ruzie. Sterker nog, een conflict kan zonder enige ruzie uitgevochten worden. Veelal bestaat een verhaalconflict uit een probleem dat opgelost moet worden. Het gaat dus over iets willen. Als je personage iets wil bereiken, dan zal hij zich er hard voor maken. En dan gaat je verhaal lopen, want je verhaal heeft een richting gekregen. De reis kan starten en je personage gaat op weg.

 

Jouw rol als schrijver

Als je het verhaalconflict hebt geïntroduceerd, heb je als schrijver nog maar één doel. Je moet het je personage zo moeilijk mogelijk maken om het probleem op te lossen en te bereiken wat hij wil. Het verhaal gaat over de reis die hij daarvoor moet afleggen. Zodra hij dat doel bereikt heeft, is het verhaal afgelopen.

Eigenlijk bestaat het schrijverschap uit slechts twee dingen.
1) je bedenkt een personage dat heel graag iets wil
2) je maakt het haar/hem zo moeilijk mogelijk om dat te bereiken

 

Dus schrijven is simpel?

Ja, eigenlijk wel ;) Maar toch duiken er nog veel momenten op dat je als schrijver vastloopt. Ook ik heb in elk boek een moeilijk moment. Hoe moet ik verder? Waarom wordt het niet spannend? Zelf grijp ik dan terug op de techniek. En heel vaak zit het dan in het conflict. Mijn personage heeft meer in zijn mars, en ik heb dat even over het hoofd gezien. Heb ik dat eenmaal teruggevonden, dan ronkt het motortje weer lekker verder.

 

Wil je meer weten over schrijftechniek? Lees hier meer
Of neem contact op dan kijken we samen wat je nodig hebt.

 

————

Marelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze heeft inmiddels een heel rijtje thrillers geschreven die diverse prijzen gewonnen hebben, zoals de bestsellers NobodyIk volg je en Vals Alarm (ruim 100.000 exemplaren verkocht). Op dit moment schrijft Marelle aan een nieuwe reeks Ik-vertrek thrillers, waarvan Ciao Sicilia in de bestseller top 60 heeft gestaan.

Marelle geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij ze zich ook richt op de toepassing van de schrijftechniek op jouw eigen verhaal. De schrijfweekenden in Nederland en schrijfvakanties op diverse plekken in het buitenland, hebben in Schrijven Magazine een waardering van 9.1 gekregen.

Wil je meer leren over de schrijftechniek, kijk dan eens bij de diverse cursussen van de Online Schrijfschool. Tijdens een cursus schrijf je aan je eigen boek/verhaal (met feedback)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief