Geef je personage meer diepgang

Gisteravond deden we een spel: zie jij de details? Leuk tijdverdrijf. Elke reclame bekijken we goed – kwestie van noodzaak naar nuttig verdraaien – en na afloop stellen we er een vraag over.

Wat lag er op de grond naast dat jongetje? -> Een rood zakje, dichtgebonden met een zwarte geblokte strik.

Wie zat er achterop de scooter, de vrouw of de man? -> Oké, die is makkelijk. Maar wat was dan de kleur van haar shirtje?

Welke kleur heeft de koffiekop die onder het nespresso-apparaat stond? -> Wit met een bruine koffieboon erop.

Een leuk spel. Vind ik. Ik weet namelijk altijd vrij veel details te benoemen. Soms tot de vreemdste combinaties aan toe.

 

boeiende personages

Voor mij geen grote verrassing. Ik weet dat ik altijd en overal observeer. Er vallen mij dingen op die anderen never nooit zouden zien. Ik bekijk alles om me heen met een nauwkeurigheid die een ander benauwt. Deze tweede natuur is waanzinnig nuttig voor een schrijver. Want deze details geven meer verdieping aan verhalen. Expliciet zijn geeft namelijk direct herkenning. En dat heb je nodig. Niet alleen voor de locatie, maar zeker ook om je personage meer diepgang te geven.

 

Vandaar deze schrijftip mét oefening:

TIP: Observeer. Gebruik de wereld om je heen! Bekijk mensen en benoem details die er misschien totaal niet toe doen. Dat geeft net een extra lading.

Heb je deze observatie-afwijking nou niet van nature. Train jezelf daar dan in.

 

OEFENING: Ga eens naar een supermarkt, een station of een andere plek waar veel mensen bij elkaar zijn. Ga zitten en kijk om je heen. Wedden dat er dan één persoon net wat extra opvalt. De belangrijkste vraag is dan: waarom is dat? Waarom trekt deze persoon jouw aandacht? Hoe gedraagt hij zich. Kun je dat doortrekken naar een karakter?

Als je dat kunt verwoorden, leer je steeds beter hoe je een personage meer diepgang kunt geven.

Heb jij ook een tip hoe je jouw personage interessant maakt voor de lezer?
Deel hem dan hieronder

 

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen zijn overal online te volgen, mét interactief contact.

Marelle woont sinds kort in naar Portugal, waar ze schrijfvakanties en schrijfretraites organiseert. Hier staat jouw eigen verhaal centraal. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Neem eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

_________________________________

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief