Hoeveel woorden bevat een boek?

De woordenteller

woordenteller boek

In het begin gebruikte ik hem niet. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat zoiets bestond. En ook niet dat het belangrijk was. Ik deed maar wat. Ik schreef gewoon maar door. Pagina na pagina, hoofdstuk na hoofdstuk. En zo bleek mijn debuut – zelfs na schrappen – meer dan 400 boekpagina’s te bevatten.

Inmiddels schrijf ik meer gestructureerd en minder wijdlopig. De woordenteller is hierbij een geweldig houvast. Had ik vroeger geen idee hoeveel woorden een gemiddeld boek bevat, nu is het aantal woorden een richtlijn bij de opbouw. Je moet na 30.000 woorden echt wel zo’n beetje de introductie achter de rug hebben.  Op dat moment zit mijn hoofdpersonage vaak al behoorlijk in de problemen.

Mijn eerste concept van een nieuwe thriller bevat meestal rond de 100.000 woorden. Liefst iets minder. Dit is het manuscript waarin ik lekker vrij kan associëren en waarin ik doodlopende wegen onderzoek. Daarna begint het schrappen en schaven. Hierdoor krijgt mijn verhaal meer vaart. Ik pak rigoureus de trage hoofdstukken aan, zet er nog wat spanning op en duw mijn personage nog iets dieper in de shit.

De tweede versie komt hierdoor op ongeveer 80.000 woorden uit. Die heb je wel nodig om een gedrukt boek van ongeveer 300 pagina’s over te houden. En dat lukt.
Maar niet altijd. Er zijn nu eenmaal altijd eigenwijze verhalen die iets meer woorden nodig hebben om het gevecht tot een goed einde te brengen. Maar zolang je maar niet gaat zwerven, en je een goede afsluiting voor ogen houdt, geven deze boeken nóg langer leesplezier.

Het aantal woorden is niet alleen belangrijk voor jou als schrijver, maar zeker ook voor de lezer. Stel je schrijft een boek van 50.000 woorden, dan wordt dat een dun boekje van zo’n 200 pagina’s. Een lezer moet daar ongeveer dezelfde prijs voor neertellen als voor een boek van 400 pagina’s, want de kosten om dat boek te maken variëren niet zoveel. Redactie, drukkosten, een coverontwerp, opslag bij CB, distributie, het kost allemaal geld. Deels zijn die gerelateerd aan het aantal woorden, maar veel zijn vaste prijzen per boek.

Dus het aantal woorden per boek is belangrijk. Zowel voor de schrijver die een goed afgerond verhaal wil schrijven, als voor de uitgever, die een goede prijs voor het boek moet bepalen om de kosten eruit te krijgen, als voor de lezer, die liefst niet de hoofdprijs wil betalen voor een te dun boek. Dus wat is nu een goed aantal woorden? Vaak komt dat uit op een boek van ongeveer 75.000 – 90.000 woorden: daarin past een goed afgerond verhaal, de kosten vallen mee en de prijs blijft betaalbaar. Iedereen tevreden.

PS: het is als schrijver leuk om bij te houden hoeveel woorden je op een dag schrijft. Hoeveel woorden schrijf jij gemiddeld op een schrijfdag?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze heeft boeken geschreven over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Op dit moment schrijft ze thrillers over mensen die alles achterlaten om een nieuw leven in het buitenland te beginnen. Een aantal boeken zijn bestsellers. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen zijn overal online te volgen, mét interactief contact via de door haar opgerichte Online Schrijfschool.

Marelle organiseert al vele jaren schrijfvakanties en schrijfretraites zowel in Nederland als in het buitenland. Hier staat jouw eigen verhaal centraal. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Neem eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

_________________________________

19 antwoorden
 1. Linda van der Klooster
  Linda van der Klooster zegt:

  Haha, bij mij is het net andersom. Ik schrijf zoals ik in mijn werk als journalist geleerd heb: bondig. Als je bent gedrild het levensverhaal van een honderdjarige in maximaal 450 woorden te onschrijven, dan is het niet makkelijk om om te schakelen naar “langer” schrijven.
  Mijn thriller-in-wording leek af met 50.000 woorden. Ik ben nu omgekeerd aan het schrappen. Waar de tekst vooral uit dialoog en actie bestaat, voeg ik sfeer toe. Ook daarbij komt de woordenteller goed van pas.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Linda, leuk om te lezen dat elke schrijver dus anders schrijft! Ik heb juist de neiging om te veel willen vertellen, dus dan helpt schrappen. Ik heb vaker gemerkt dat vooral journalisten die een boek willen schrijven met heel specifieke schrijfproblemen worstelen. Dit is er dus eentje van :-) Dank voor je reactie! Marelle

   Beantwoorden
 2. Annette
  Annette zegt:

  Hoi Marelle,

  Ik schrijf meestal 2 uur per dag, en dan kom ik gemiddeld uit op 1200 woorden. Soms iets meer, soms iets minder. Inmiddels heb ik ruim 18.000 woorden op de teller staan, dus ik heb nog wel even te gaan! Maar heel handig om te weten waar je ongeveer naar toe moet schrijven. Ik heb meer de neiging om bondig te schrijven, dus de methode van Linda (zie vorige reply) spreekt mij ook wel aan. Ben heel benieuwd naar je feedback volgende maand!

  groetjes Annette

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Annette, Wauw, 1200 woorden is best veel. Dat haal ik niet vaak. Vooral in het begin van het schrijfproces zit ik onder de 1000, soms zelfs -300 woorden ;) Ik kijk ernaar uit je hier in de Algarve te zien. En natuurlijk om te lezen hoe jouw verhaal zich verder heeft ontwikkeld. Tot snel! Marelle

   Beantwoorden
 3. Ferry
  Ferry zegt:

  Ik schreef altijd behoorlijk willekeurig en was meer met tekenen bezig. Totdat ik het licht zag en gestructureerd ben gaan werken.
  Ik schrijf in hoofdstukken, dan heb ik al een visie over waar het heen moet met dat hoofdstuk. Ik benoem het hoofdstuk ook met een titel, ook al is het niet noodzakelijk.
  Mijn eerste boek is nu uitgegeven en ik blijf op deze manier gewoon ook genieten van het schrijven en als ik er een tijdje niets aan heb gedaan, is het makkelijk door de hoofdstukken te bladeren en te redigeren. Daarna kan ik vrij makkelijk weer inhaken op wat ik geschreven heb.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Ferry, zo zie je dat structuur voor veel schrijvers veel houvast geef. Ik noem mezelf een intuïtief schrijfster, maar de structuur van een verhaal (hoe los ook) mag eigenlijk niet ontbreken. Dank voor je reactie! Marelle

   Beantwoorden
 4. Barbara
  Barbara zegt:

  Hoe relevant voor mij, dit onderwerp! Ik schrijf tussen de 800 – 4.500 woorden op een schrijfdag, afhankelijk of ik lekker in de flow zit en het aantal uur dat ik beschikbaar heb (2 tot 5 uur).

  Daarnaast werk ik zeer gestructureerd. Eerst het idee, wat ik uitwerk tot een verhaallijn. Die zet ik vervolgens uit in scenes, die ik kort beschrijf. Dit doe ik in Scrivener, wat ik iedereen kan aanraden, wegens de overzichtelijkheid. Het telt ook direct je aantal woorden, wat een prettige motivator kan zijn. Vervolgens ga ik de hoofstukken uitwerken. Vaak begin ik een schrijfdag met het teruglezen van wat ik de vorige dag geschreven heb, meestal voer ik dan direct al wijzingen door.
  Naast dit alles heb ik van alle personages karakteromschrijvingen en een Excel overzicht van de gebeurtenissen in tijd (niemand zal een terrasje pakken als het op die datum in werkelijkheid regende)..

  Op dit moment zit in de doorleesfase. Schrijven is schrappen. Met een beetje goed wil haal ik de 15%. Helaas hou ik dan nog een zorgwekkende 154.275 woorden over. Zorgwekkend, omdat ik van verschillende kanten veel lagere aantallen hoor die randvoorwaardelijk zouden zijn voor interesse van een uitgever. Van ‘kill your darlings’ naar ‘kill your book’.

  Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik zo´n eigenwijs verhaal heb (waarvan je kan beargumenteren dat het uit twee verhalen van ieder een keurige 77.138 woorden bestaat ;-)).
  Dit alles wil niet zeggen dat ik niet open sta voor de discussie, graag zelfs. Mijn grote vraag in deze is wie de beste professionele begeleiding hierbij kan geven. Is het een workshop van Sebes? Het inhuren van een redacteur? Of een schrijfster die ook redactiewerk doet de boel laten inkorten? Ik heb nog nergens echt een goed gevoel over en alle tips zijn dan ook welkom.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Barbara, wat schrijf je lekker snel! Maar nu zit je dus met een dilemma. En wie kan jou daarbij helpen? Op zich zou een manuscript beoordelingsbureau je goed kunnen helpen. Maar dan nog zul je zélf je manuscript moeten inkorten; ze geven alleen aan wat er wel/niet deugt aan een verhaal. Een andere schrijver vragen om aan jouw manuscript te werken? Hmmm… wil je dat? Ik denk dat je meer hebt aan een (of meer) schrijfworkshops die dan wél toegespitst moeten zijn op de opbouw van een verhaal. Als je leert welke stadia er in een plot/verhaal belangrijk zijn, helpt dat enorm. Ook is er een boekje over ‘schrijven is schrappen’. Ik heb er een recensie over geschreven in de blog: https://marelleboersma.nl/schrijven-is-schrappen/

   Ik geef overigens ook schrijfweekenden waar je niet alleen de structuur van een verhaal leert, maar waarbij ik je ook persoonlijk coach om jouw verhaal naar een hoger (sneller) level te brengen. Die weekenden zijn behoorlijk populair en sinds ik in Portugal woon organiseer ik ze wat minder vaak: https://marelleboersma.nl/workshop-schrijven/schrijfweekend/ Hopelijk heb je zo weer wat nieuwe informatie om jouw eigen dilemma te lijf te gaan :) Succes! Marelle

   Beantwoorden
 5. miriam Dubbeldam-Druijff
  miriam Dubbeldam-Druijff zegt:

  Ik schrijf nu ik mijn nieuwe boek professioneler aanpak doordat ik een schrijftraining aan het doen ben bijna dagelijks, maar het aantal woorden verschillen nogal zo heb ik deze week 887, 600, 1516 en 1000 woorden geschreven. Ik heb ook sterk de neiging te uitgebreid te schrijven dus ook ik ben blij dat schrijven schrappen is. mijn link die ik bij website geplaatst heb is de pagina van mijn vorige boek, maar ik schrijf daar nu ook nog mijn vorderingen over het huidige boek omdat ik nog geen definitieve titel heb. wel een werktitel en die is “Positief; Waarom niet?” en heeft nu 12519 woorden. Lang leve word waar het gewoon onderstaat.

  Groetjes Miriam Dubbeldam-Druijff

  Beantwoorden
 6. Lies
  Lies zegt:

  Na lang een kleine 300-700 woorden te schrijven op een schrijfsel heb ik nu echt de tijd genomen om door te schrijven. Ik ben op een punt dat alles op zijn plek begint te vallen en heb deze week gemiddeld 5000 woorden per dag geschreven. Bij mij varieert het dus sterk van waar in het proces ik me precies bevind en hoeveel van de totale visie in mijn hoofd zit al. De hoofdlijnen heb ik altijd maar vanaf dat de details komen en mijn inspiratie op hol slaat ben ik niet meer te houden

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Lies, Dat is heel herkenbaar. Het schrijfproces is niet te sturen. Maar als ik gemiddeld 5000 woorden op een dag lees, dan is dat wel ongelooflijk veel! Dan schiet het lekker op :) Groet, Marelle

   Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Hallo Nathalie,

   Dat is heel verschillend. Ik ben daar tijdens het schrijven niet zo mee bezig, een hoofdstuk moet af zijn. Het gaat niet zozeer om het aantal hoofdstukken, het gaat om het aantal woorden. Bij een thriller is dat gemiddeld 80.000 (maar soms heeft een verhaal veel meer woorden nodig)
   Bij een levensverhaal kan 50.000 – 60.000 al ruim genoeg zijn.

   Wat schrijf je voor genre, Nathalie?

   Marelle

   Beantwoorden
 7. brigitte kilian
  brigitte kilian zegt:

  Ik heb nu bijna 13.000 woorden in mijn huidige thriller met schrijfduur van 3 dagen en als ik mijn plan volg (opzet in hoofdstukken) kom ik aan de 50.000. Als ik mezelf onbeteugeld laat kom ik tot een veelvoud maar dat zijn dan meer uitingen van mijn binnenwereld en voegen aan het verhaal niet bijzonder veel meerwaarde toe. Ik heb een tijd lang voor specifieke tak van journalistiek geschreven en in de wekelijkse media moest het artikel wel altijd een stuk korter dan mijn origineel. In mijn juridische schrijfcarrière gaat het ook om de kern en strakke opbouw ernaartoe. Van nature ben ik een vrij breedschrijverige schrijver maar al doende leert men.

  Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Hallo Brigitte, Wat schrijf je snel! 13.000 woorden binnen 3 dagen…
   Beteugelen is inderdaad nodig, maar gun jezelf de vrijheid om even te dwalen. Dat heb je ook nodig om de lezer mee te nemen in andere wegen dan alleen de juiste weg naar het einde (oftewel op het verkeerde been). 50.000 woorden is voor de meeste uitgevers te weinig. Dus iets meer vrijheid, meer informatie over de beweegredenen van jouw personages kan je verhaal net die extra diepgang geven die een thriller nodig heeft. Bij een verhaal gaat het niet om de kern, het gaat om de emotie die overgedragen wordt op de lezer. Verhalend schrijven is écht een andere tak van sport dan journalistiek of juridisch schrijven. Veel succes! Marelle

   Beantwoorden
 8. JulieDV
  JulieDV zegt:

  ik ben zelf ook bezig met een boek schrijven. Ik heb nu zoon 20 000 woorden. Ik heb alleen het gevoel dat ik het verhaal een beetje kwijt geraak. Ik weet hoe het einde moet zijn al van het begin, maar toch ben ik een beetje van de baan gegaan.
  Mijn boek staat op wattpad. Ik heb wel 7000 lezers die het goed vinden, maar ik zelf ben niet overtuigd. Weet iemand hoe ik het anders kan gaan aanpakken

  Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Hallo Julie, als je de draad een beetje kwijt dreigt te raken is het goed om terug te gaan naar de vraagstelling van het boek. Daar ligt de oorsprong van de rode draad. Het kan best zijn dat lezers jouw verhaal en schrijfstijl prachtig vinden, maar dat uiteindelijk het verhaal zijn kracht verliest. Dat zou jammer zijn en is niet nodig als je de focus vasthoudt. Ik zal je ook even mailen. Groet! Marelle

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief