De locatie in een verhaal

 

aanbevelingenIk lees soms verhalen waarin ik kan zien dat een schrijver heel druk bezig is geweest om een personage neer te zetten. Beweegredenen, het conflict, het verleden, aan alles is gedacht. Ook de verhaallijnen vormen een goede structuur. Toch komt het verhaal niet echt bij me binnen, want de locatie is een beetje vergeten. De sfeer ontbreekt.

Met onderstaande tips ga ik je helpen om die sfeer te versterken door bewust aan de slag te gaan met de locatie.

 

Probeer je eens voor te stellen dat je (het personage) op zoek moet naar een belangrijke brief. Hoe voelt dat? Welke sfeer heb je nodig? Moet je op zoek in een flat (die lift bezorgt je misschien al de kriebels), een rijtjeshuis (met glurende buren) of moet je een verlaten fabriekshal in omdat die brief daar achtergelaten is. Zie je het voor je? Drie totaal verschillende verhalen, maar toch met hetzelfde probleem.

Beeld. Dat lukt meestal nog wel. Maar kun je je ook voorstellen dat er verschillende geluiden te horen zijn op die drie locaties? Een piepende lift, ruziënde buren, galmende voetstappen. Als ik mijn ogen sluit en een locatie alleen met geluid zou moeten omschrijven, zie ik alles zo voor me. Beeld is niet zaligmakend. Ook geluiden zijn herkenbaar voor heel veel mensen.

 

Vorige week plaatste ik een berichtje op facebook: Vogelgekwetter, zoemende bijen en af en toe een zucht van Boy. Dat is alles wat ik hoor. En mijn tikkende toetsenbord dat mijn inspiratie laat stromen tot zinnen met emotie. Wat hoor jij om je heen?
Wat kreeg ik veel reacties. Een paar plaats ik hieronder.

De stofzuiger van de buren, mijn koelkast en de klokken.

de radio en de pellets die in de kachel tikken

Alleen gedonder van de golven van de oceaan!

De radio en de wind die om het huis giert.

Een hamer en een haakse slijper

Het ritselen van de wind door de palmbomen en het preken in de Moskee

Een zuchtende, mopperende collega

 

Het vraagt niet veel fantasie om te weten op welke locatie deze personen zich bevonden. En daar gaat het dus om! Geef woorden aan het decor dat jij nodig hebt voor jouw verhaal. Geluiden in Marokko zijn anders dan in een verlaten fabriekshal in Nederland. En tegelijkertijd creëren ze hetzelfde: sfeer. Dus sluit je ogen en luister. Dat geeft je verhaal een extra impuls.

Wat is het decor van jouw verhaal? En welke geluiden horen daar wat jij betreft bij? Laat een reactie achter en ik vul het graag nog verder aan, indien nodig ;)

 

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen zijn overal online te volgen, mét interactief contact.

Marelle woont sinds kort in Portugal, waar ze schrijfvakanties en schrijfretraites organiseert. Ze onderscheidt zich van andere schrijfdocenten doordat je tijdens de cursus of schrijfweek direct aan jouw verhaal werkt, vooral door slim uitgedachte oefeningen. Na vele jaren werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, weet ze hoe ze het beste uit jou naar boven moet halen. Neem gewoon eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

_________________________________

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief