Schrijven in de tegenwoordige of verleden tijd

Ik krijg regelmatig vragen over wat nu het beste is: schrijven in de o.t.t of in de o.v.t.? De meeste beginnende schrijvers zijn daar misschien niet zo bewust mee bezig. Ze beginnen gewoon te schrijven. Zo ben ik zelf ook begonnen. Mijn eerste boeken schreef ik in de verleden tijd. Waarom? Dat is best lastig uitleggen, maar ik dacht in de verleden tijd, alsof het verhaal al gebeurd was. En dus kwamen mijn verhalen zo uit mijn hoofd op papier.

 

Levensverhalen
Als we over ons leven schrijven beginnen we spontaan in de verleden tijd te schrijven. Wat ons overkomen is, is al verleden tijd en dus blikken we terug. Het is vaak geen bewuste keuze, maar toch zou het dat wel moeten zijn. Het leest heel anders als je terugblikt naar het verleden of dat jij jezelf naar het verleden plaatst en over het ‘nu’ schrijft. Dan neem je de lezer echt mee naar die tijd.

Het heeft meer effect dan je denkt
Het spelen met tijd heeft meer invloed in een verhaal dan je denkt. Voor een lezer kan prettig zijn om niet té dicht op het verhaal te zitten, dan leest de o.v.t. wat rustiger. Het is allemaal al gebeurd, je raakt niet buiten adem. En hoe werkt het voor schrijvers? Door terug te blikken in de tijd en de o.v.t. te gebruiken, schep je een afstand die soms (in een levensverhaal) hard nodig is. De o.t.t. laat je het verhaal veel directer beleven, met alle zintuigelijke waarnemingen die daarmee gemoeid gaan.

Ik deed de test
Zelf heb ik ooit een aantal hoofdstukken van mijn boek Complex zowel in de tegenwoordige als in de verleden tijd geschreven. Deze twee teksten heb ik opgestuurd naar verschillende mensen. Naar een vriendin, een collega auteur, een familielid en een collega schrijfcoach. En nog een paar anderen, zodat ik een compleet beeld kreeg vanuit totaal verschillende lezers welke tekst het sterkst overkwam.

Welke tijd won?
Het mooie was dat de stemmen staakten. Er waren evenveel mensen die voor de o.t.t als voor de o.v.t. kozen. Het was nog veel bijzonderder toen bleek dat de meningen zelfs mooi verdeeld tussen mensen die professioneel met teksten te maken hebben en de ‘gewone’ lezers. Dus ook die kleur was niet van invloed. Voor mij was het een bewijs dat ik vooral zelf moest kijken wat voor mij goed voelde.

Hoe te kiezen?
Als schrijver kies ik heel bewust welke tijd past bij het verhaal. Het is soms even wennen om in een andere tijd te schrijven, maar het kan een verhaal zonder meer kleuren. Het is echt niet altijd prettig voor een lezer om dicht op het verhaal te zitten (o.t.t.). Het allerbelangrijkste is dat je consequent bent. Ben je begonnen in de o.t.t. verander dan niet midden in een alinea naar de o.v.t. Blijf bij je tijd! Als je dat goed voor ogen houdt, dan is het probleem om te kiezen echt verleden tijd.

 

In welke tijd schrijf jij? Is dat een bewuste keus of schrijft het gewoon lekkerder? Denk je dat het ook nog afhankelijk is van het genre? Laat je een reactie achter?

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels vijftien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een serie Vertrekthrillers. , zoals Chateau de Provence en Ciao Sicilia.

Marelle geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek haar missie is. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in het buitenland.

_________________________________

 

 

 

 

 

 

4 antwoorden
 1. Miriam Wesselink
  Miriam Wesselink zegt:

  Wat een fijn nieuws Marelle, en wat zul je blij zijn dat je mooie boerderij in de Algarve nou toch echt gelukt is! Gefeliciteerd!

  Ik schrijf meestal in de verleden tijd. Dat komt denk ik deels doordat ik het van oudsher gewend ben van de boeken die ik las, maar nu boeken steeds vaker in de tegenwoordige tijd geschreven worden merk ik dat ik daar soms ook naar neig. Plus dat het ene verhaal ‘vraagt’ om OTT en het andere om OVT. Dat is inderdaad een gevoel (lichtelijk beïnvloed dus van wat je gewend bent).

  Beantwoorden
 2. Elly Clemenkowff
  Elly Clemenkowff zegt:

  Het is helemaal waar watje schrijft. Ik schrijf (schreef?) altijd in de verleden tijd. Een tijdje terug schreef ik een kort verhaal, ditmaal in de tegenwoordige tijd, en het werd veel spannender, het kwam veel meer van binnenuit. Ik gebruikte inderdaad veel meer mijn zintuigen, iets wat in de verleden tijd veel moeilijker is.
  Ik vind het zelf het beste verhaal dat ik tot nu toe geschreven heb.

  Beantwoorden
 3. Marelle
  Marelle zegt:

  Leuk dat er meer mensen steeds vaker in de o.t.t. gaan schrijven.

  @Miriam: het hangt inderdaad van het soort verhaal af

  @Elly: Wat mooi om te horen! Veel meer zintuigelijk schrijven, spannender, dat komt omdat je zelf (tijdens het schrijven) ook meer in het ‘nu’ zit. Ga je dat nu vaker doen, o.t.t. gebruiken?

  Beantwoorden
 4. Anne Vellinga
  Anne Vellinga zegt:

  Goed thema om bij stil te staan.
  Ik schrijf meestal in de tegenwoordige tijd, zowel mijn blogs als mijn boeken. De uitdaging zit er dan in dat je als schrijver niet in de toekomst kunt kijken, wat wel kan als je in de verleden tijd schrijft.
  Voordeel is dat herinneringen/ervaringen van eerder wel in de verleden tijd geschreven kunnen worden, waardoor de lezer makkelijker het hier en nu kan onderscheiden van wat al gebeurd is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief