Hoe kies je een schrijfvakantie die bij je past?
Hoe kies je een schrijfvakantie die bij je past?
Een schrijfvakantie in een andere omgeving stimuleert de inspiratie, zeker als je samen met een aantal gelijkgestemden kunt sparren. Het helpt als je even lekker weg bent van huis. Geen dagelijkse beslommeringen die je van je werk kunnen houden, bij sommige aanbieders word je zelfs compleet ontzorgt. Het is heerlijk om een week tijd en focus te hebben om te schrijven aan je boek, zeker als dat in een rustgevende omgeving is.
Maar hoe kies je de schrijfvakantie die bij je past? Wat is voor jou belangrijk? Ik ga een aantal criteria langs zodat je daarna zelf een goede keuze kan maken.
- Het verschil tussen een SCHRIJFVAKANTIE of een SCHRIJFRETRAITE?
Deze termen worden door elkaar gebruikt, dus lees goed wat er aangeboden wordt!
Bij mij is een SCHRIJFRETRAITE een week voor gevorderde schrijvers die geen training meer zoeken. Zij kunnen tijdens een schrijfretraite zelfstandig schrijven aan hun verhaal, waarbij ik wel beschikbaar ben om te sparren en begeleiding geef en ook groepssessies aanbied om gedeeltes voor te lezen.
Een SCHRIJFVAKANTIE is zowel voor beginnende schrijvers als voor gevorderden. Je krijgt schrijfworkshops over verschillende technieken, met daarnaast persoonlijke schrijfbegeleiding bij je verhaal. Ook zijn er groepssessies om voor te lezen of te sparren.
- De docent
Het is goed om te onderzoeken of de betreffende schrijfdocent ervaring heeft in zijn vak en of hij eerder schrijfvakanties heeft georganiseerd. Geeft hij vaker training? Heeft hij aantoonbare onderwijservaring? Geeft de docent alleen training in één bepaald genre of is hij meer allround?
Het helpt enorm als de schrijfdocent ook vanuit de praktijk kan praten. Heeft hij zelf ook een boek geschreven? Hoe wordt dat boek beoordeeld? De schrijftechniek kennen is één, weten hoe je die toepast, is een vak apart. Goed om naar te kijken dus.
- Jouw doel
Er zijn schrijfweken waarin je gezellig in een groep schrijftechnieken aangeboden krijgt, met leuke oefeningen, en waarbij het doel vooral ‘schrijfplezier’ is. Prima! Maar wil je een boek schrijven, dan heb je misschien wel een heel ander doel: je wilt geholpen worden om dat boek te schrijven, met technieken én persoonlijke begeleiding. Niet elke schrijfweek geeft die doelgerichte begeleiding. Soms is er tijdens de week een mogelijkheid om met de groep te brainstormen, voor te lezen, of feedback te vragen. Als dit ook nog professioneel begeleid wordt kan dat een enorme meerwaarde zijn. Dus wat is jouw doel?
- De kosten
Een schrijfvakantie is vaak een behoorlijke investering. Natuurlijk zitten er overwegingen achter zoals de huur van de locatie, maar jou interesseert natuurlijk vooral wat jij moet betalen én wat je daarvoor krijgt. Naast een mooie locatie en de ervaring van een schrijfdocent, is het goed om te kijken wat je zoekt (zie punt 3). Is die persoonlijke begeleiding bij jouw verhaal iets waar je wel of geen geld voor over hebt? En kijk vooral ook welke kosten je ter plekke nog moet betalen, bijvoorbeeld wat er inclusief is en wat je later nog moet betalen (maaltijden o.i.d.)
- Wat is inclusief/exclusief
- Overnachtingen: heb je een kamer voor jezelf, of moet je die delen met meer schrijvers?
- Training: krijg je alleen training of ook persoonlijke begeleiding?
- Eten en drinken: zitten alle maaltijden bij de prijs is, of misschien alleen het ontbijt en/of lunch. Als je elke avond naar een restaurant moet, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.
- Vervoer naar de locatie: reis je met de auto, vliegtuig en komen daar nog extra kosten bij?
- Tijd om te schrijven
Natuurlijk is het prettig om heel veel workshops te krijgen, en daarnaast nog de mogelijkheid om een gesprek in te plannen met de docent. Maar heb je ook nog tijd om zelf te schrijven? Kijk of er voldoende vrije schrijftijd is ingepland. En ben je in een mooie nieuwe omgeving (buitenland) is er dan ook tijd om in de omgeving rond te kijken? Wat vind jij belangrijk?
- De locatie
Natuurlijk is de locatie belangrijk. Een vakantie in een zaaltje in een herberg is anders dan op een inspirerende omgeving op een landgoed. De grootte van de kamers, wel/niet een kamer delen, een aparte ruimte waar training gegeven wordt. Houd je van zon, dan is het lekker als je buiten kunt zitten. Wil je graag af en toe een duik kunnen nemen in een zwembad? Is het heel erg afgelegen of kun je misschien even een dorpje inlopen? Het zijn allemaal zaken waar jij een keuze in hebt. En misschien heb jij wel een grote voorkeur naar welk land je op schrijfvakantie gaat, ook qua reistijd (en kosten)
- Beoordeling van anderen
Kun je ergens vinden hoe andere schrijvers de schrijfvakantie hebben ervaren? Dat helpt. Heel goed om te weten wat je kunt verwachten vóór je afreist. En om van anderen te horen wat ze als prettig of storend hebben ervaren. Natuurlijk let je daarbij op wat voor jou belangrijk is. Omgeving? Training? Het doel? De grootte van de groep? Of misschien iets heel anders. Het is jouw schrijfvakantie, dus zorg dat je de week kiest die bij jou past.
Samenvattend:
Alle bovenstaande punten kunnen behoorlijk verschillen per aanbieder. Dus wil je graag op schrijfvakantie, ga dan vooral bij jezelf te rade wat je zoekt. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je daarvoor krijgt. Kijk vooral ook wat er nog aan kosten bijkomt. En wil je op retraite of op schrijfvakantie? Kijk hoe de aanbieder deze termen gebruikt.
Welke punten uit het bovenstaande rijtje voor jou belangrijk zijn, kun jij alleen maar zelf bepalen. Wat je ook kiest, ik wens je een ontspannen en inspirerende schrijfvakantie toe.
NB: Heb je een vraag over de schrijfvakanties die ik aanbied? Mail me gerust!
____________________________________
Marelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze is de eigenaar en initiatiefnemer van de Online Schrijfschool en tevens een succesvol auteur met meer dan vijftien boeken op haar naam, waaronder diverse bestsellers. Ze heeft ruim dertig jaar aan onderwijservaring en behoort inmiddels tot de senior schrijfdocenten van Nederland. Vele tientallen auteurs zijn via haar gedebuteerd.
Ze geeft al bijna tien jaar schrijfvakanties en -retraites in Nederland en in het buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek op een verhaal haar missie is. Veel schrijvers komen terug voor een week schrijfinspiratie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!