zelf uitgeven of laten uitgeven?

Zelf uitgeven of laten uitgeven?

 

Als je een boek schrijft komt er altijd een moment dat je denkt over het proces erna. Wie wil mijn boek uitgeven? Wie koopt het? Wie gaat mijn boek lezen? Als schrijver wil je namelijk gelezen worden. Maar hoe kom je aan een uitgever? En kies je dan voor een traditionele uitgever, waarbij je hoort dat je maar ongeveer 10% van de opbrengst ontvangt? Of is het dan misschien beter om het zelf uit te geven?

 

Zelf je boek uitgeven lijkt prachtig. Dan is namelijk de hele opbrengst voor jou! Wel met aftrek van alle kosten die je maakt voor een vormgever (je wil toch een pakkende cover) een redacteur (je wilt een foutloze tekst), de persklaarmaker (je wilt toch passend binnenwerk) en de drukker (zonder drukker geen boek). En het isbn-nummer aanvragen, een aansluiting bij het centraal boekhuis, en de contacten met boekhandels. En dan heb ik het nog niet eens over marketing.

 

Uitgeven is een vak. Een prachtig vak en prachtig werk. Hoe tof is het om als uitgever als eerste een boek te mogen lezen, jouw professionele kijk erop te mogen geven en samen met de auteur te werken aan de beste versie van het verhaal. Hoe uitdagend is het om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het in de markt te zetten. Om contacten te hebben met de media, die vast enthousiast zullen reageren als je jouw visie geeft over het boek of een win-actie wilt uitzetten, of recensenten die net als jij de potentie zien in het boek dat jij al hebt omarmt. Een prachtig vak.

 

Het antwoord op de vraag ‘zelf uitgeven of laten uitgeven?’ ligt dus in jou besloten. Wat is jouw droom? Wil schrijver zijn of wil je graag boeken uitgeven? Als je niet wilt kiezen, omdat het vak van uitgever je heel erg trekt, dan is het antwoord helder. Maar ben jij vooral een schrijver, en laat je al het andere werk graag aan iemand anders over? Dan heb je ook je antwoord. En zoals bij elk vak dat je uitoefent: je krijgt betaald voor het werk dat je doet.

 

Als laatste een voorbeeld: stel je bent boer, en het is je passie om groenten te kweken. Je geniet ervan als je de bloemkolen in je tuin er prachtig bijstaan. En als je na al die maanden zorg, eindelijk mag oogsten, dan weeg je die prachtige witte gebloemde kolen in je hand. Wow, dat heb jij gemaakt. Wil je dan deze bloemkool ook gaan transporteren, verkopen of verwerken in een smaakvolle maaltijd? Ben je distributeur, groenteboer of kok? Of wil je het liefst groenten kweken, en dus boer zijn? Ook een boer krijgt maar een fractie betaald van wat de klant er uiteindelijk bij de groenteboer betaalt. Of wat iemand in een restaurant betaalt voor die paar kleine roosjes op zijn bord.

 

Dus: wil jij graag schrijver zijn? Of wil je naast het schrijven ook boeken uitgeven? Daarin ligt het antwoord besloten.

 

Dan nog dit:

In feite is dit hele blog een voorbeeld van show don’t tell. Een belangrijke schrijftechniek. Laten zien in plaats van vertellen. Daarmee prikkel je de verbeelding van de lezer. Ook schrijven is een namelijk vak. Een vak dat je kunt leren. Net als een uitgever, een redacteur, een kok of een boer, investeer je in je vak. Je volgt een opleiding, je leert technieken en je wordt steeds beter. En je ontvangt bij deze experts (schrijfdocenten/coaches) informatie over zaken die met het schrijversvak samenhangen. Zoals uitgeven, redactie of boekmarketing.

Daarom organiseer ik elk jaar een uitgeversdag. Daar kom je in contact met diverse experts. En met uitgevers. En ook met mensen die je helpen bij selfpublishing of boekmarketing.

 

Schrijf je vooral ook in voor mijn inspiratiemails. Dan ontvang je schrijftips en fijne schrijfinformatie. En natuurlijk word je op de hoogte gehouden van belangrijke events zoals de uitgeversdag. En als cadeautje: een gratis ebook: ‘Hoe vind je tijd om te schrijven.’

 

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels vijftien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een serie Vertrekthrillers, zoals Chateau de Provence en Ciao Sicilia.

Ze geeft schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij ze schrijvers graag helpt bij het toepassen van alle schrijftechnieken. Dit kan in de Online Schrijfschool. Maar ook tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in Logis Delicieux in Frankrijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief