genre

Welk genre schrijf je?

genreWeet jij wat je schrijft?

Veel schrijvers die nog niet zo lang bezig zijn met een boek, geven aan dat ze niet precies weten welk genre ze schrijven. Of dat ze liever niet in een hokje gezet willen worden.
Dat snap ik.
Maar…
als jij al niet weet welk genre je schrijft, hoe moet een lezer dan weten wat voor boek je hebt geschreven?
Of laat ik het anders vragen:
Als jij een boek gaat kopen, kijk je vaak toch naar een specifiek genre? Nou dan…

 

Thrillerfans
Liefhebbers van Fantasy, zullen niet zo snel aan een chicklit beginnen. Thrillerfans kopen eerder een thriller dan een autobiografie. En de echte romantici genieten van een feelgood roman en willen niet geconfronteerd worden met een keiharde thriller.
Als schrijver is het dus goed om te weten wat je schrijft. Niet alleen voor die lezer die straks jouw boek moet gaan kopen, maar ook om een uitgever te vinden.

 

Specialistische schrijfcursussen
Vandaar dat de Online Schrijfschool veel specialistische cursussen aanbiedt. In een thrillercursus leer je hoe je – naast de algemene schrijftechnieken – een verhaal nagelbijtend spannend maakt. Vooral het begin van een thriller is écht anders dan de start van een chicklit.
In de cursus Levensverhaal schrijven leer je vooral hoe je de rode draad in je leven ontdekt, welke gebeurtenissen wel of niet in je verhaal komen en hoe je omgaat met wel of geen namen noemen. En deze cursus laat je ook kennismaken met de populaire stroming ‘autofictie’: fictieve verhalen die gebaseerd zijn op je eigen leven.
En bij de cursus Korte verhalen schrijven, leer je hoe je in het kleinere aantal woorden dat je tot je beschikking hebt, toch een rond verhaal kunt schrijven. Maar vooral ook wat de specifieke schrijfproblemen zijn bij korte verhalen en hoe je die oplost.
Natuurlijk bestaan er ook algemene cursussen, maar er bestaan geen algemene boeken. Prima als je alleen maar algemene technieken wilt leren, en vooral het schrijfplezier wilt voelen, Maar minder prima als je tijdens die cursus je eigen boek wilt schrijven.

Schrijfstijl
Veel hangt af van je schrijfstijl. Schrijf jij spannend, hard en rauw? Of voel je de romantiek tussen de regels door? Is jouw woordgebruik vooral voor jongeren of spreek je vooral lezers aan die genieten van historische verhalen? Je schrijfstijl moet passen bij het genre dat je schrijft. En andersom ;)
Stel jezelf daarbij deze twee vragen:
1. Wat past bij mij?
2. Wat past bij het genre
Heb jij daar een antwoord op?

Gewoon beginnen
Het is best jammer als schrijvers gewoon maar beginnen met schrijven en dan uiteindelijk bedenken dat ze niet weten wat ze hebben geschreven, omdat het een ‘spannende roman is met autobiografische elementen’… Of het verhaal net zo goed een young adult als een roman kan zijn.
Heel eerlijk?
Voor dat genre heeft de boekhandel geen kast ter beschikking!!!
Waar moeten ze dat boek neerleggen?
Hoe kunnen ze dat boek aanprijzen??
Hoe kunnen ze het dan verkopen???
Zo simpel is het uiteindelijk…

>> En zo zie je maar: als je weet wat je schrijft, geeft het jou duidelijkheid vanaf het begin.

 

Onderscheid je als schrijver
Vanmorgen kreeg ik via messenger een reactie op een post op Facebook, met daarbij meteen de opmerking: ik wil niet in een hokje geduwd worden!
Natuurlijk moet je dat niet willen! Maar binnen een genre is nog zoveel ruimte voor jouw eigenheid, zodat je je ook binnen een genre kunt onderscheiden.
Mijn algemene advies: Weet wat je schrijft. En schrijf wat bij je past!

Ik hoop dat ik Boekenland hiermee weer wat overzichtelijker heb gemaakt, zodat je binnen dit doolhof aan genres je eigen weg gaat vinden.

Heb je daarbij hulp nodig?
Laat dan een quick scan doen.

Wil je dit weten én advies vragen welke cursus voor jou dan geschikt is?
Vraag dan informatie aan.

>>>Blijf je onderscheiden, maar wél met een duidelijke uitstraling

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels vijftien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een serie Vertrekthrillers, zoals Chateau de Provence en Ciao Sicilia.

Ze geeft schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek en schrijfbegeleiding haar missie is. Dit kan in de Online Schrijfschool. Maar ook tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in Logis Delicieux in Frankrijk.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief