Levensverhaal schrijven

Levensverhaal schrijven 1

–> Leer een levensverhaal schrijven in een online cursus

Een complete online cursus die de belangrijkste onderdelen aanreikt om een onweerstaanbaar boek over je leven te schrijven.

Een levensverhaal schrijven vraagt om een specifieke opbouw zodat de lezer, ook als dit geen bekende van je is, in je verhaal wordt getrokken. Maar hoe doe je dat? En hoe begin je? Het is best een uitdaging om van jezelf een krachtig personage te maken dat voor iedereen interessant is. Hoe laat je jouw weg in het leven zien zodat dit anderen kan helpen om met dit inzicht hun eigen nieuwe weg te vinden?

Tijdens deze cursus Levensverhaal schrijven werk je vanaf de eerste les aan je eigen verhaal. Aan het eind van de cursus heb je het begin klaar, je hebt gedegen feedback van een van onze schrijfdocenten gekregen en je weet hoe je verder kunt schrijven.

De missie van de Online Schrijfschool van Marelle Boersma: 

Door middel van toegepast onderwijs leren we je bij de Online Schrijfschool zowel de theorie maar zeker ook hoe je in de praktijk de beste versie van je boek schrijft. Vandaar dat we de lessen altijd combineren met oefeningen en schrijfopdrachten die gericht zijn op je eigen boek.

Marelle Boersma is een succesvol auteur en schrijfdocent. Ze heeft meer dan vijftien boeken geschreven, waaronder diverse bestsellers. Haar Vertrekthrillers zijn immens populair. Naast een serie thrillers heeft ze ook een autobiografische roman geschreven waarop ze veel mooie reacties kreeg.

Ze heeft ruim dertig jaar aan onderwijservaring en weet hoe ze het beste in jou naar boven kan halen.

Haar schrijfonderwijs is officieel geregistreerd bij het CRKBO (centrale registratie kort beroepsonderwijs) wat aangeeft dat al haar schrijfcursussen aan de hoogste eisen voldoen voor kort beroepsonderwijs. Alle docenten werkzaam bij Marelles onderwijsinstituut zijn CRKBO-geregistreerd.

Jacqueline Huisman schreef:

Ik wil je laten weten dat ik heel enthousiast ben over de online-cursus levensverhalen schrijven! Ik ben er afgelopen maandag mee begonnen en kan niet stoppen met leren.
Ik vind de cursus goed opgezet. De lessen en de voorbeelden blijven bijzonder goed hangen in mijn hoofd en ik heb het gevoel dat ik precies leer wat ik nodig heb.
De feedback op de eerste schrijfopdracht vond ik ook plezierig! Soms schrijf ik iets, lees het een paar keer na maar kan dan niet de vinger leggen op wat er niet klopt.

Hoe is de cursus opgebouwd?

Hoe zien de lessen eruit?

De eerste lessen van de cursus Levensverhaal schrijven gaan over de opbouw van het verhaal
-> Zet de eerste schreden in verhalenland; met alleen een idee heb je nog geen verhaal. Een levensverhaal vraagt om een gedegen opbouw, zodat je zicht krijgt op de rode draad.

We gaan in diverse lessen in op de keuze voor de structuur
-> Je maakt een krachtige structuur die je in staat stelt om niet alleen je verhaal te vertellen, maar die ook de diepgang geeft die je nodig hebt. Leer welke structuurvormen bij je verhaal passen.

>>Tussentijdse schrijfopdracht 1
Na deze twee onderdelen over hoe je een levensverhaal opbouwt, krijg je een schrijfopdracht die je kunt opsturen voor feedback.

Natuurlijk kijken we in een paar lessen naar jou als hoofdpersoon?
Als hoofdpersoon in je verhaal is het nodig dat ook een onbekende lezer je steeds beter leert kennen? Maar we kijken ook naar de bijpersonen: wie noem je wel en wie niet; privacy bekenden?

Je krijgt inzicht in de keuze tussen levensverhaal of roman?
Niet iedereen wil zijn of haar hele leven in de openbaarheid brengen. Hoe maak je van je levensverhaal een aansprekende roman die gebaseerd is op je leven (autofictie)? Wat zijn de voor- en nadelen?

>>Tussentijdse schrijfopdracht 2
Een tweede schrijfopdracht laat je verder schrijven aan je levensverhaal. Ook op deze opdracht ontvang je gedegen feedback.

Kies je voor afstand of dichtbij? Schrijf je vanuit een ‘ik’ of is een ‘zij’ prettiger? Je krijgt inzicht welk perspectief bij je verhaal past.

Hoe breng je spanning in je verhaal?
Een levensverhaal is geen thriller (meestal), maar daarom is het nog wel nodig om ‘spanning’ in je verhaal te kneden. Maak de lezer nieuwsgierig naar steeds een volgend hoofdstuk.

>>De Eindopdracht.
De laatste week van de cursus Levensverhaal schrijven is compleet gewijd aan het schrijven van je levensverhaal. Natuurlijk met tips en met aanwijzingen die je gedurende de cursus hebt ontvangen. Door deze gerichte opdracht komt alles bij elkaar.

Deze eindopdracht mag je insturen voor feedback. Je hebt nu niet alleen een goede start gemaakt met het schrijven van een levensverhaal of roman, je hebt ook feedback gekregen, zodat je weet hoe je verder kunt schrijven.

– – – –

In totaal:
– 12 videolessen
– 12 inspiratieoefeningen
– 2 tussentijdse schrijfopdrachten met feedback
– 1 Eindopdracht met feedback

– – – –

Wil je naast de gedegen feedback van een ervaren docent ook sparren met andere cursisten, dan kun je terecht in de besloten Facebookgroep van de Online Schrijfschool.

Tijdsduur en kosten

Tijdsduur: 8 weken (gemiddeld 2-4 uur per week)

Niveau: Beginner

Startdatum: je kunt op elk moment starten.

Kosten: € 295 (hier komt geen btw meer bij)

Docent: Marelle Boersma

Leeromgeving: je werkt via een online leeromgeving die voldoet aan de privacy-eisen van de AVG-wetgeving. Je privacy is dus gewaarborgd.

Certificaat: na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Je kunt op elk moment van het jaar starten, en de lessen doen op een moment dat jou uitkomt. Maar het is zeker niet vrijblijvend!

Vandaar deze restrictie:

De feedback op de schrijfopdrachten is inbegrepen, als je ze binnen 10 weken na aanvang van de cursus instuurt. Dat dwingt je om focus te houden en fungeert als stok achter de deur.
Wil je na deze tijd alsnog feedback ontvangen dan kun je dat aanvragen : € 25 per tussentijdse schrijfopdracht en € 40 voor de eindopdracht.

-> Dit laatste is misschien wel de belangrijkste les van deze cursus: schrijf het liefst elke dag! Al is het maar een kwartiertje. Schrijven kost tijd én vraagt om focus. Als je elke dag bezig bent met je verhaal wordt het vasthouden van de verhaallijnen vele malen makkelijker. Dan komt dat boek er!

Reacties van cursisten:
Ottolien schrijft:Jarenlang ben ik van plan geweest om een boek over mijn leven te schrijven. Een aantal keren ben ik begonnen, maar liep ik vast in allerlei obstakels en gaf ik de moed weer op om verder te gaan. Nadat ik me had opgegeven voor de online cursus bij Marelle, verbaasde het me hoeveel inzicht en begrip zij had voor de dilemma’s waar ik regelmatig mee geconfronteerd werd. De integere en begripvolle manier waarop zij omging met mijn twijfels hebben mij het vertrouwen en de moed gegeven om door te gaan met schrijven.

Guus schrijft: “Ik dank je voor de cursus. Schrijven is voor mij nog meer mijn uitlaatklep geworden. Het geeft mij plezier en heel veel momenten in het hier en nu. Ik kan steeds beter vanuit mijn hart schrijven.
Dank voor je feedback. Ik heb er veel aan. Ik ontvang nieuwe inzichten, die mij ondersteunen en inspireren door te gaan met mijn leven te verhalen. Het is fijn te lezen wat goed is en wat ik kan verbeteren. Je aandachtspunten stimuleren mij om met meer enthousiasme verder te gaan en helpen mij ook met het verwezenlijken van mijn droom:
Het boek over mijn leven. Het gaat er komen!”