10 tips om een schrijfwedstrijd te winnen

 

Het belang van een schrijfwedstrijd
Het is goed om regelmatig mee te doen aan een schrijfwedstrijd. Het gaat hierbij niet alleen om het winnen, maar ook om de oefening. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt, en hoe makkelijker je een volgende keer een verhaal componeert. Dus zie een wedstrijd op de eerste plaats als een vingeroefening! 

Je wilt winnen!
Maar natuurlijk wil je die wedstrijd graag ook winnen. Het geeft een waanzinnig trots gevoel als jouw verhaal uitgekozen wordt door een jury als het beste verhaal. Het kan zelfs zijn dat je verhaal gepubliceerd wordt, en dan kan het geweldige gevolgen hebben. Uitgevers lezen namelijk mee, en het kan dus zomaar zijn dat je jezelf in de kijker schrijft.

Vandaar dat ik je 10 tips wil geven hoe je een schrijfwedstrijd kunt winnen:

10 schrijftips voor een pakkend kort verhaal

1)      Kies voor een eerste zin die de lezer direct grijpt. Die eerste zin is echt belangrijk. Zit er een lekkere tegenstelling in?

2)      Start je verhaal met een handeling. Zet het conflict direct neer, dan zit de lezer er meteen in. Kies voor een conflict waar het personage niet voor weg kan lopen. Hoe gaat hij/zij dat oplossen?

3)      Kies een personage dat je zo op straat kan tegenkomen. Heeft hij een doel? En heeft hij een karaktertrekje of eigenschap dat een beetje afwijkend is?

4)      In het begin van een verhaal moet je je personage typeren, niet door het karakter te beschrijven, maar bv door een handeling of een dialoog. Show, don’t tell.

5)      Beperk het aantal personages in een kort verhaal. Je hebt geen ruimte/tijd om veel verschillende personages te introduceren.

6)      Zet er een personage naast die de boel lekker tegenwerkt. Een tegenstander die schuurt, en waardoor je als lezer mee gaat leven met jouw personage. Loopt het wel goed af?

7)      Tover aan het eind niet dat konijn uit de hoge hoed. Er moet een begin, midden en eind zijn. Dus bouw de dosering van je informatie goed op.

8)      Zorg voor wat spanning verhogende elementen. Hiervoor ik geef ik veel tips in mijn inspiratiemails.

9)      Zet verschillende spanningsbogen open tijdens het schrijven, maar sluit de meeste ook weer. Een lijntje dat in het begin los lijkt te hangen, knoop je dan later op een mooie manier vast. Dat wekt spanning op.

10)   Aan het eind een verrassende twist maakt dat de lezer met bewondering terugdenkt aan je verhaal. Misschien stond hij/zij toch nog op het verkeerde been…

En een toegift: Geniet vooral van het schrijfproces, dat komt je tekst ten goede. Succes!

 

En wil je weten hoe ik je verder kan helpen? Neem contact op dan kijk ik welke vorm voor jou en jouw verhaal het meest geschikt is

 

————

Marelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze heeft inmiddels een heel rijtje thrillers geschreven die diverse prijzen gewonnen hebben, zoals de bestsellers NobodyIk volg je en Vals Alarm (ruim 100.000 exemplaren verkocht). Op dit moment schrijft Marelle aan een nieuwe reeks Ik-vertrek thrillers, waarvan de eerste, Chateau de Provence, begin 2018 is verschenen.

Marelle geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij ze zich ook richt op de toepassing van de schrijftechniek op jouw eigen verhaal. De schrijfweekenden in Nederland en schrijfvakanties in Frankrijk hebben in Schrijven Magazine een waardering van 9.1 gekregen.

 

_________________________________

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief