Korte verhalen schrijven

Cursus: Korte verhalen schrijven

–> Leer een sterk verhaal schrijven met een beperkt woordenaantal

Veel mensen denken dat het schrijven van een kort verhaal makkelijker is dan het schrijven van een boek. Korte verhalen zijn immers kort en dus sneller klaar. Niet dan?
We kunnen daar heel duidelijk over zijn: nee, makkelijker is het schrijven van korte verhalen niet. Het is wel heel erg leuk!

Een kort verhaal kent specifieke aandachtspunten. De verhaalonderdelen en schrijftechnieken worden soms net even iets anders toegepast. Hoe werkt dat nou met een personage in een kort verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je de lezer direct in het verhaal trekt? En hoe krijg je het voor elkaar dat je verhaal nog een tijdje in het hoofd van de lezer blijft hangen?

Tijdens deze cursus schrijf je aan jouw verhaal. Je geeft het een krachtige opbouw en tussentijds oefen je en krijg je op een aantal opdrachten feedback. Zo werk jij aan de beste versie van jouw verhaal!

De missie van de Online Schrijfschool van Marelle Boersma: 

Door middel van toegepast onderwijs leren we je bij de Online Schrijfschool zowel de theorie maar zeker ook hoe je in de praktijk de beste versie van je verhaal schrijft. Vandaar dat we de lessen altijd combineren met oefeningen en schrijfopdrachten die gericht zijn op je eigen verhaal.

Marelle Boersma is een succesvol auteur en schrijfdocent. Ze heeft meer dan vijftien boeken geschreven, waaronder diverse bestsellers. Haar Vertrekthrillers zijn immens populair.

Ze heeft ruim dertig jaar aan onderwijservaring en weet hoe ze het beste in jou naar boven kan halen.

Haar schrijfonderwijs is officieel geregistreerd bij het CRKBO (centrale registratie kort beroepsonderwijs) wat aangeeft dat al haar schrijfcursussen aan de hoogste eisen voldoen voor kort beroepsonderwijs. Alle docenten werkzaam bij Marelles onderwijsinstituut zijn CRKBO-geregistreerd.

Hoe is de cursus opgebouwd?

Hoe zien de lessen eruit?

Wat is een kort verhaal nu eigenlijk precies?
Je wordt je bewust van de kenmerken van een kort verhaal en ontdekt de consequenties daarvan voor jouw verhaalidee.

Pijlers van het verhaal
Door welke bouwstenen wordt het verhaal gedragen? En hoe creëer jij stevige pijlers voor jouw verhaal?

>> Tussentijdse schrijfopdracht 1
Na de lessen over de pijlers van het verhaal, krijg je een schrijfopdracht die je instuurt voor feedback.

Verhaalverloop
Een verhaal kent een zekere opbouw en structuur en je leert hoe je hier gebruik van kunt maken bij het korte verhalen schrijven.

>> Tussentijdse schrijfopdracht 2
In de tweede schrijfopdracht schrijf je verder aan jouw verhaal. Ook deze opdracht stuur je in voor feedback.

Schrijfwedstrijden
Korte verhalen schrijven is niet alleen leuk, ze lenen zich bij uitstek voor schrijfwedstrijden. Doe jij al mee? Je leert wat de aandachtspunten zijn en krijgt veel tips over hoe je de kans om een schrijfwedstrijd te winnen zo groot mogelijk maakt.

>> Eindopdracht
Als je alle lessen hebt gevolgd, maak je de eindopdracht. Hierbij kun je alles toepassen wat je in de cursus hebt geleerd. De eindopdracht stuur je in via de leeromgeving en hierop ontvang je natuurlijk feedback!

————

In totaal:

  • 9 videolessen
  • 9 inspiratieoefeningen
  • 2 tussentijdse schrijfopdrachten met feedback
  • 1 eindopdracht met feedback

———–

Wil je naast de feedback van de docent ook sparren met andere cursisten? Daarvoor kun je terecht in de besloten Facebookgroep van de Online Schrijfschool!

Tijdsduur en kosten

Tijdsduur: 6 weken (gemiddeld 2-4 uur per week)

Niveau: beginner, gevorderd

Startdatum: je kunt op elk moment starten.

Kosten: € 249 (hier komt geen btw meer bij)

Docent: Inge Spaan

Leeromgeving: je werkt via een online leeromgeving die voldoet aan de privacy-eisen van de AVG-wetgeving. Je privacy is dus gewaarborgd.

Certificaat: na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Je kunt op elk moment van het jaar starten, en de lessen doen op een moment dat jou uitkomt. Maar het is zeker niet vrijblijvend!

Vandaar deze restrictie:

De feedback op de schrijfopdrachten is inbegrepen, als je ze binnen 8 weken na aanvang van de cursus instuurt. Dat dwingt je om focus te houden en fungeert als stok achter de deur.
Wil je na deze tijd alsnog feedback ontvangen dan kun je dat aanvragen : € 25 per tussentijdse schrijfopdracht en € 40 voor de eindopdracht.

De cursus is goed te doen binnen de gestelde termijn, dus daar zal het niet aan liggen. Daarbij is het ook veel leuker om regelmatig met het schrijven van jouw verhaal bezig te zijn, je zit dan veel beter in je verhaal!

-> Dit laatste is misschien wel de belangrijkste les van deze cursus: schrijf het liefst elke dag! Schrijven kost tijd én vraagt om focus. Als je elke dag bezig bent met je verhaal, dan komt dat kort verhaal er!

Reactie Alexander Roessen: ‘Inge, ik vond het leerzaam en zeer nuttig om met elkaar zo te kunnen sparren om het verhaal naar een hoger niveau te kunnen helpen. Als schrijver wil je het al snel te veel en te groot maken, rake zinnen zijn dan erg belangrijk. Leren hoe je veel kunt zeggen met weinig woorden is in dit geval essentieel. Leren waar je naartoe wilt schrijven ook
Ik vond de samenwerking erg prettig, je feedback was duidelijk, ‘to the point’, constructief en toegespitst op het verhaal. Toen ik het verhaal begon, had ik een gevoel waar ik heen wilde. Met jouw hulp heb ik dat gevoel kunnen omzetten in woorden. Dank daarvoor.