Hoe schrijf je een thriller?

Hoe schrijf je een thriller?

blind-date-def

Het is me weer gelukt: mijn nieuwe thriller Blind date is klaar en verschijnt in januari. Dat blijft spannend! Daarnaast schreef ik dit jaar een levensverhaal samen met mijn vader. Het zijn twee totaal verschillende genre’s. Dat was best even schakelen voor mij. Natuurlijk was het niet de bedoeling dat mijn levensverhaal vol zou zitten met achtervolgingen of vette cliffhangers.

Spanning in elk verhaal

Toch is het nodig om in elk verhaal een bepaalde dosis spanning te stoppen. Bij een levensverhaal heeft deze spanning vooral te maken met nieuwsgierigheid creëren, want als de drang om verder te lezen weg valt, is een boek saai. En wat je ook schrijft, saai mag het nooit zijn! Veel van die nieuwsgierigheid komt voort uit het personage. Oftewel, uit mijzelf en mijn vader. Kan de lezer zich niet in ons verplaatsen, dan interesseert het de lezer geen moer wat er met ons gebeurt. Dus geen herkenning, geen leesspanning. Project mislukt. Zo hard is het.

 

Spanning in een thriller

Bij een thriller is spanning een heel belangrijk ingrediënt. Het hangt nauw samen  met een goede verhaalstructuur en met de opbouw van spanningsbogen. Naast de spanning die voortkomt uit het personage (character driven) komt de drang om verder te lezen ook vaak voort uit de verhaallijnen. Dus uit het plot. Dan is een thriller plot driven. Als schrijver grijp je de lezer bij de hand om hem het verhaal in te trekken en niet eerder los te laten tot het boek uit is.

 

Lekker gemeen

Het schrijven van een thriller is eigenlijk heel simpel. Er zijn slechts een paar voorwaarden. Als schrijver creëer je een probleem voor je personage dat hij niet kan ontlopen. En vanaf dat moment maak je het jouw hoofdpersoon zo moeilijk mogelijk om dat probleem op te lossen. Wees vooral flink gemeen! Geef intussen de lezer steeds wat kleine aanwijzingen zodat hij kan meepuzzelen, maar leg niet te veel uit! Ik weet zeker dat hij jouw verhaal hoofdstuk na hoofdstuk verslindt tot hij na een slapeloze nacht beseft dat je hem genadeloos op het verkeerde been hebt gezet.

 

Als thrillerschrijver ben je dus best gemeen. Zowel voor jouw hoofdpersonage als voor de lezer.
Dat heeft één voordeel: in het echt val je altijd mee :-)

 

thriller schrijven

 

In mijn boek ‘In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven’ krijg je van mij een stappenplan om de routeplanner van je verhaal uit te zetten. Daarnaast laat ik je zien hoe je in elke stap spanning creëert om er een retespannend boek van te maken dat een lezer onmogelijk kan wegleggen.

Bestellen kan hier 

Natuurlijk kun je ook een thrillercursus volgen bij de Online Schrijfschool. Je ontvangt dan naast alle theorie ook feedback op verschillende schrijfopdrachten die zo gemaakt zijn dat je tijdens de cursus aan je eigen thriller schrijft.

 

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is bestsellerauteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Er zijn inmiddels al veel thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben.

Ze geeft diverse schrijftrainingen die je online kunt volgen, vaak met begeleiding. Maar wil je écht resultaat gericht aan de slag, dan kun je een schrijfweekend bezoeken of naar een schrijfvakantie komen.

Ze onderscheidt zich van andere schrijfdocenten doordat je tijdens de cursus of schrijfweek direct aan jouw verhaal werkt. Na vele jaren werkzaam geweest te zijn in het onderwijs, weet ze hoe ze het beste uit jou naar boven moet halen. Neem gewoon eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief