Dialogen schrijven: dit doet het met je verhaal

Dit is een van de meest krachtige schrijftechnieken: dialogen schrijven. Een veelzijdig middel waarmee je jouw verhaal tot grote hoogte kunt opstuwen. Met een dialoog kun je jouw verhaal lekker veel vaart geven, waardoor de lezer als het ware door je verhaal vliegt. Een magische methode om het verhaal levendig te maken en de personages te laten zien. Er is slechts één ‘maar’: je moet wel weten hoe het moet.

 

Dialogen kun je inzetten bij het schrijven van verschillende delen van jouw verhaal. Vandaar die kracht! Het kan nooit een letterlijke vertaling zijn van een gesprek dat je hoort. Een dialoog is een techniek, geen afluisterpraktijk. Zo kun je als schrijver, naast het feitelijke gesprek, veel meer informatie doorgeven aan de lezer. Want naast de uitgesproken woorden bevat een goede dialoog ook handelingen en non-verbale communicatie. Het is dus een rijke bron voor het tot leven brengen van je verhaal.

 

Zo kun je iets laten zien over jouw personage, wie is hij, hoe praat hij en hoe handelt hij. Je kunt zelfs laten zien wat hij liever niet wil vertellen. Ook kun je een dialoog gebruiken om je verhaal voort te stuwen en aan de lezer te laten zien hoe het allemaal in elkaar steekt. En natuurlijk is een dialoog prachtig om spanning te creëren. Laat iemand zich uithoren of houdt jouw personage informatie achter? En waarom is dat? Supertof om daar als schrijver mee te spelen.

 

Maar het allerbelangrijkste bij het schrijven van een dialoog is timing. Het is net als bij het vertellen van een mop: geef je de clou te vroeg weg, dan lacht niemand. Dus geen slap geleuter in je verhaal. Kies in een dialoog juist voor subtiele kennis die jouw verhaal lekker onder druk kunnen zetten. Geef steeds kleine stukjes informatie, en kom op het eind met een vette bom. Zo eentje die de lezer niet zag aankomen. Op die manier kun je de lezer meesleuren in je verhaal.

 

Iedereen weet dat afwisseling doet eten. Dat is bij dialogen niet anders. Blijf niet dialoog na dialoog schrijven. Laat de lezer tussendoor weer een compleet andere verteltoon horen, dan krijgt hij de smaak van je verhaal vanzelf te pakken.

 

Wat vind jij het moeilijkst aan het schrijven van een dialoog? Ik help je graag verder!

 

 

Meer leren over schrijftechniek? Ik help niet alleen bij het aanleren van de techniek, maar vooral hoe je deze toepast op jouw verhaal.

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels meer dan tien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Op dit moment schrijft Marelle aan een nieuwe reeks thrillers, de Ik-vertrek-thrillerreeks, waarvan de eerste Chateau de Provence in 2018 verschenen is. Inmiddels staat Ciao Sicilia al diverse weken in de bestsellerlijst en krijgt Terug naar Cornwall mooie recensies.

Ze geeft diverse schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij vooral de toepassing van de techniek haar missie is. Dit kan tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite in Frankrijk.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief