Onderscheidende thriller

uitgeversdag

 

Afgelopen week heb ik een uitgeversdag georganiseerd. Tientallen cursisten kregen een training en konden vragen stellen aan experts uit de uitgeverijwereld. Natuurlijk waren er ook deskundigen op het gebied van marketing en publiciteit aanwezig, want deze takken van de boeksport worden steeds belangrijker. ‘Presenteer jezelf en onderscheid jezelf. Wees origineel.’ was het belangrijkste advies.

 

De VN Thrillergids

Vandaag had ik tijd om de VN thrillergids te lezen. Voor het eerst sinds jaren stond er geen boek van mij in, maar van recensies kun je altijd leren. Zo ook over de VN-thriller van het jaar. Het is een boek van de hand van een debutante. Wow, dat is tof! Weer een bewijs dat het gewoon kán. Natuurlijk ben ik benieuwd waarom de jury voor de thriller ‘Het meisje in de trein’ heeft gekozen. Wat zijn de vereisten voor een winnaar? Naast bloedstollend spannend, eigen schrijfstijl en eigen perspectief is het onderscheidende kenmerk: er wordt iets nieuws gezegd over ons en de wereld om ons heen. Het boek snijdt morele, culturele en maatschappelijke thema’s aan. Oké…

 

Onderscheidend

En zo komen beide meningen bij elkaar. Zowel van de experts op mijn uitgeversdag als van de VN-jury. Het is duidelijk: jouw thriller moet zich onderscheiden van al die andere boeken. Het advies: ga op zoek naar een bijzondere insteek, een onderscheidend perspectief en in ieder geval een thema dat anders is dan anders. Dus als je komt met een thriller die een thema aansnijdt dat al héél vaak beschreven is, dan kan het zomaar zijn dat jouw boek niet wordt uitgegeven. Ook niet als het duidelijk is dat je wél goed kunt schrijven. Een originele thriller is het devies. En dat blijft een spannende uitdaging voor iedere schrijver.

 

Heb jij een boek gelezen dat je onderscheidend vond? Waarin zat dat? Waarom bleef juist dat boek hangen? 

Laat een een reactie achter en help elkaar aan nieuwe inspiratie om nóg beter te schrijven.

 

 

______________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen zijn overal online te volgen, mét interactief contact.

Binnenkort verhuist Marelle naar Portugal, waar ze schrijfvakanties en schrijfretraites organiseert. Hier staat jouw eigen verhaal centraal. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Neem eens contact op hoe ze jou verder kan helpen.

_________________________________

1 antwoord
  1. Mieke Schepens
    Mieke Schepens zegt:

    ‘Ik ben Pelgrim’ van Terry Hayes is onderscheidend te noemen omdat het heel dichtbij de lezer komt, je voelt het gevaar!
    Een stukje uit mijn recensie:
    ‘Een ontzettend slim geschreven (spionage)thriller. Een thriller over de dag van vandaag en de gebeurtenissen in het jonge verleden, die het leven van ons allen hebben veranderd.
    Een gevoel van veiligheid, wellicht een valse veiligheid is daardoor voor iedereen aan het wankelen gebracht. Dit is goed benadrukt door de auteur.
    Het heen en weer springen in de tijd neemt niets weg van de snelheid van het verhaal.
    De lange zinnen lezen heerlijk !’

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief