Hoeveel versies schrijf je van een boek?

Als lezer had ik geen idee wat er allemaal kwam kijken bij het hele proces van idee tot boek. Ik dacht altijd: Oké, je boek is klaar, dus kom maar op! Waarom moest dat nog maanden duren voor wij lezers ervan konden genieten. Nu heb ik als schrijver dit hele proces al heel wat keren doorlopen. Dus misschien is het (voor lezers én ook voor de schrijvers die ik begeleid) leuk om eens te horen wat er na die eerste versie allemaal nog moet gebeuren.

 

Mijn eerste versie van Chateau de Provence was ergens begin oktober af. De laatste punt was gezet, alle verhaallijnen stonden, maar ik wist dat er nog wat lege plekken waren, wat personages met te weinig vlees op de botten. Dus voordat iemand het ook maar mocht lezen, begon ik met het oppoetswerk: versie 2. Deze versie ging naar mijn uitgeefster Ilse Karman van De Crime Compagnie. Over deze verbouwing schreef ik een toepasselijke column voor vrouwenthrillers: Mijn nieuwe Chateau

 

Sindsdien kreeg ik de leesbeleving en feedback van Ilse Karman en van Coby Mesman op mijn verhaal; erg leuk om te volgen hoe zij mijn verhaal hebben ervaren. Kreten als ‘Wow What? Die zag ik niet aankomen.’ Dan zit ik te genieten. Maar ook kritische vragen, waardoor ik mijn verhaal lekker nog wat verder kon aanscherpen. Afgelopen weken heb ik hun geweldige reacties verwerkt en ligt er een versie 3. Deze versie gaat het redactietraject in.

 

Een redacteur gaat het hele verhaal kritisch lezen, tekent stijl- en spelfouten aan, maar houdt ook in de peiling of alles klopt. Is de bank in de kamer niet de ene keer rood en de volgende keer beige, dat soort zaken. Daarna mag ik deze puntjes op de i gaan zetten. We zijn dan alweer een maand verder. Deze 4e versie is dan klaar om gedrukt te worden. Maar… voor het zover is, wordt het hele verhaal in een boekvorm gezet door een persklaarmaker. Dan heb je het over zinnen goed zetten, afkappingen van woorden maken, kijken hoe het met hoofdstukken uitkomt en met witregels. Daar kunnen natuurlijk fouten insluipen, dus…

 

 

Deze 5e versie (lijkt dus al op een boek) wordt opnieuw doorgenomen door mijzelf, een corrector en vaak ook nog door iemand anders van de uitgeverij. Drie paar kritische ogen om die allerlaatste spelfoutjes te vangen. Achter de schermen is dan ook de marketing gestart, wordt mijn prachtige cover in de aanbiedingsfolder geplaatst en aangeboden aan de inkopers. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 6, een verhaal dat ligt te glimmen van spanning om door jullie gelezen te worden. Vanaf 1 maart is Chateau de Provence te koop. En weet je wat zo leuk is? Ik heb nu versie 3 hier voor me liggen, maar jij kunt nu al de eindversie bestellen.

 

 

 

Schrijf jij een boek? Hoeveel versies schrijf jij?
Laat je een reactie achter?
PS: Noem vooral ook de titel van het boek dat je schrijft, lekkere marketing ;)

 

____________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Er zijn inmiddels al veel thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Haar eerste autobiografische roman verschijnt 21 juni 2017

Ze geeft diverse schrijftrainingen die je online kunt volgen, vaak met begeleiding. Maar wil je écht persoonlijke begeleiding dan kun je een schrijfweekend in Nederland bezoeken of naar een schrijfvakantie in Portugal komen.

6 antwoorden
 1. Kristel Stassen
  Kristel Stassen zegt:

  Heel interessante blog, Marelle. Ik heb ook nooit geweten dat er nog zoveel moest gebeuren voordat een boek echt af was.
  Ik ben inmiddels bezig aan versie 7 van mijn historische roman met de titel ‘Omdat u het zegt’. Deze 7e versie lijkt in niets meer op mijn 1e versie en is ook beduidend anders dan versie 4, waarmee ik naar Portugal kwam. Leuk om later nog eens terug te lezen en de ontwikkeling van het boek te volgen. Ik kijk uit naar Chateau de Provence.

  Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Ha Kristel. Ja, best veel, he? Het moet dan ook goed zijn, ook liefst zonder schrijffouten. Maar daarna kun je dan ook pronken :-) Gewoon doorgaan, dan komt die laatste versie ‘vanzelf’ x Marelle

   Beantwoorden
 2. Marianne Leerkes
  Marianne Leerkes zegt:

  leuke blog. Ik ben dus niet de enige die herschrijft en ook inhoudelijk dingen verandert. Dat heeft weer inspiratie om door te gaan. Dank je Kristel!

  Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Hallo Marianne, Alle schrijvers herschrijven en passen inhoudelijk dingen aan in hun boek. Er is niemand die in 1x een boek schrijft wat zo uitgegeven wordt. Dus als het meer versies zijn, is dat heel ‘normaal’. Met die eerste versie bedoel ik ook de eerste versie waarin mijn complete verhaal al opgeschreven is, ik pas tussendoor heus ook wel dingen aan ;) Marelle

   Beantwoorden
 3. Engelina
  Engelina zegt:

  Nou, ik zal eens gaan kijken of er nog een potje geduld voor mij te koop is ergens. Na jouw blog te hebben gelezen, besef ik dat ik nog een lange weg te gaan heb. Mijn manuscript is af, de magische laatste punt idd. Nu de rest. Ik verdwaal een beetje in de mogelijkheden van het uitgeven. Een reguliere uitgever zou natuurlijk het mooist zijn, daarentegen zijn er ook P.O.D. uitgevers. Heb je daar enige ervaring mee? Wil je dat met mij delen?
  Inmiddels heb ik een FB pagina genaamd “geldstinkt” gemaakt en ik ben een website aan het opbouwen.

  Ik wil je danken voor de blog. Het geeft mij de moed om door te zetten!

  Groetjes Engelina Jonk

  Beantwoorden
  • Marelle Boersma
   Marelle Boersma zegt:

   Hallo Engelina, Wat super dat je jouw manuscript in eerste versie af hebt. Dat is de allerbelangrijkste. Mag je dus trots op zijn! Wat betreft het uitgeven: ik ga je mailen over de mogelijkheden. Daar heb ik inderdaad inmiddels veel ervaring mee. Elke keer een stapje, en die eerste versie is de allergrootste stap. Groet! Marelle

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief