Hoe kom ik aan inspiratie?

veerpont SchiermonnikoogTe veel aan mijn hoofd
Vlak voordat ik deze vijf dagen naar Schier ging, kreeg ik een mooie opdracht: een winterverhaal schrijven voor een van de weekbladen. Ze wilden al snel weten waarover ik zou gaan schrijven… maar mijn hoofd zat te vol! Ik zocht me rot naar een onderwerp en wist even de weg niet meer tussen alle ideeën die normaal mijn hoofd bezetten. Maar ach, ik ging op vakantie! Dat is heel normaal, dus ik parkeerde de stress en stapte bij Lauwersoog op de veerpont.

Irritante karaktertrek
Voor de mensen die mij nog niet (zo goed) kennen: ik heb een irritante karaktertrek. Ik zie namelijk overal verhalen. Ik geniet dan ook niet plat in de zon met mijn ogen dicht. Nee, ik observeer graag. Dus al tijdens de boottocht over de Waddenzee begon het allemaal weer heerlijk te stromen. Personages kwamen binnenzeilen en langzaam maar zeker vielen allerlei informatiestukjes op zijn plaats.

Maar toen ging het mis…
Mijn cursisten houd ik altijd voor: neem een notitieboekje mee! En ik liep op het strand met alleen een pen… Wat een sukkel! Na uren praten en lopen kwamen we bij de Marlijn aan; dé strandtent van Schiermonnikoog. Daar kon ik eindelijk een paar velletjes papier vragen. Vanaf dat moment ging het hard. Personages kregen karaktertrekken, verhaallijnen groeiden, verhaaltechnische problemen werden opgelost en ik was helemaal gelukkig.Maak notities
Zelfs tijdens de vakantie gaan verhalen door. Als je helemaal ontspannen bent, is je hoofd vrij en is er ruimte voor verhalen. Dus gebruik je vakantie! Laat alles gewoon binnenkomen en schrijf het op. Noteer alles wat een relatie heeft met jouw onderwerp. Dat kan dus in dat notitieboekje dat je (liefst altijd) bij je draagt. Maar het kan ook op een los velletje papier. Schrijven is geen proces van vijf minuten. Je draagt je verhaal eigenlijk altijd met je mee. Op die manier groeit het al in je hoofd. Schrijven is: je verhaal laten broeien. En hoe kan dat beter dan onder een heerlijk zomerzonnetje tijdens je vakantie?

Heb jij ook een tip hoe je inspiratie laat ontstaan?

 

________________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Daarnaast is ze schrijfdocent waarbij ze aankomend schrijvers helpt hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen worden overal in het land gegeven aan kleine groepen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.

De trainingen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers.
Tijdens de schrijfweekenden én de schrijfvakantie naar Toscane staat jouw eigen verhaal centraal. Dat kan zowel een fictief verhaal, een jeugdboek maar ook een autobiografisch verhaal zijn. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Daarnaast krijg je een persoonlijk coachingsgesprek.

Tijdens de schrijftraining spannend schrijven in september bied ik een techniek aan die je leert hoe je inspiratie kunt opwekken. Een nuttige oefening die je veel tijd kan besparen.

_________________________________________

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief