Wat is de verteltrant van een verhaal?
Verhaalidee
Verhaal ideeën liggen op straat. Dat klopt. Er is overal inspiratie te vinden. Dat vind ik door één woord, een opgevangen gesprek, een tv-programma, een item in het nieuws of een krantenbericht, zweven er zomaar nieuwe ideeën mijn schrijvershoofd binnen. Niet al die ideeën zijn geschikt voor een nieuwe thriller die ook bij mij past, maar als een idee op een etterige manier in mijn hoofd blijft hangen weet ik dat ik er iets mee moet.
Veelvoorkomende onderwerpen
Heel veel verhalen zijn geënt op een klein aantal onderwerpen, zoals bijvoorbeeld ziekte, het verlies van een dierbare, bedrogen worden, verlaten worden, een vermissing of een (wereld)reis. Hierdoor worden uitgevers overspoeld door verhalen over deze onderwerpen. Want deze onderwerpen zijn bij schrijvers populair omdat het gaat om iets ingrijpends in iemands leven. Maar helaas komen deze onderwerpen vaak voor in boeken, dus hoe val je dan met jouw verhaal op bij de lezer? Of bij een uitgever?
Uniek verhaal
Ondanks de beperking qua onderwerpen verschijnen er elk jaar veel nieuwe boeken. Hoe zorgt een auteur ervoor dat zijn/haar verhaal uniek is? Dat doe je door je verhaal op een unieke manier te verpakken voor de lezer. Geef een bijzonder cadeautje! Kies voor een bijzondere verteltrant, bijvoorbeeld door hoe je je verhaal begint, door een bijzonder perspectief of een andere invalshoek. Laat je kracht zien als creatieve verhalenverteller.
Op het juiste spoor
Na een schrijfweek hoor ik vaak terug: ‘Wat bijzonder dat jij met slechts korte tips mijn verhaal meteen stukken interessanter hebt gemaakt.’ Het enige dat ik doe is de juiste vragen stellen, laten zien wat grote valkuilen zijn en een duwtje geven in de juiste richting. Zodra de schrijver tegenover me meteen de inspiratie voelt stromen, nieuwe lijnen ziet opduiken en ook ontdekt dat hij zin heeft om te gaan schrijven, is het goed. Dáár zit iemands unieke zeggingskracht.
Verteltrant
Het verhaal is er al, maar de verteltrant maakt het verhaal bijzonder. Onze ervaringen zijn niet uniek. Dus onze verhalen op zich ook niet. Maar zodra er een echte verhalenverteller opstaat, hang ik aan zijn lippen. Dan wil ik weten hoe het verder gaat. Hij weet namelijk hoe hij een verhaal op een bijzondere manier kan opbouwen, hoe hij een personage neerzet waarmee een lezer meteen een band krijgt, of hoe hij de tijd gebruikt om meer vragen op te roepen, waardoor de lezer nieuwsgierig blijft.
Nieuwsgierig
Verteltrant, vergeet het woord niet. Het is de vorm waarin je het verhaal aan de lezer vertelt. Zie het maar als de verpakking van een cadeautje. Tot het laatst toe blijft de lezer nieuwsgierig: wat zit erin? Verras de lezer met jouw unieke verpakking. Een spel dat helaas niet altijd voldoende uitgediept wordt, waardoor veel verhalen op elkaar lijken. Verras de lezer! Schrijf een uniek verhaal dat doorverteld wordt. Pas dan raak je lezers.
Tijdens een schrijfweekend of schrijfvakantie geef ik over dit onderwerp een workshop én veel voorbeelden. Maar daarnaast denk ik met je mee: wat is voor jouw verhaal een goede verteltrant die je verhaal optilt? Elk verhaal heeft iets anders nodig om te shinen.
NB: Tijdens een schrijfweekend of schrijfvakantie geef ik over dit onderwerp training waarbij ik ook veel voorbeelden geef ter inspiratie. Maar daarnaast denk ik met je mee: wat is voor jouw verhaal een goede verteltrant die je verhaal optilt? Elk verhaal heeft iets anders nodig om te shinen: schrijfweekend
.
Marelle Boersma is bestsellerauteur en schrijfdocent. Er zijn inmiddels zeventien thrillers verschenen die diverse prijzen gewonnen hebben. Ze heeft een eigen genre ontwikkeld: de Vertrekthrillers. Met haar nieuwste thriller De lijst, heeft ze weer een verhaal geschreven over ware gebeurtenissen, in de reeks van Vals Alarm en Ik volg je.
Ze geeft schrijftrainingen in binnen- en buitenland, waarbij ze schrijvers graag helpt bij het toepassen van alle schrijftechnieken. Dit kan via de online cursussen van de Online Schrijfschool. Maar ook tijdens een schrijfweekend in Nederland of tijdens een schrijfvakantie of schrijfretraite op diverse plekken in Europa.