Handige schrijvers software

Notitieboekje

 

 

Er bestaan nog steeds schrijvers die gewoon met pen en papier schrijven. Ik kan me er zelf niet zoveel bij voorstellen, want ik delete, schrap en copy de hele dag door. Maar sommige schrijvers zweren erbij. Papier geeft rust. Geen trillend scherm, maar lekker schrijven in de tuin. Dat laatste trekt me dan weer wel.

 

 

Notitieboekje

Mijn schrijfgereedschap bestaat uit meer dan die computer. Ik gebruik een notitieboekje, memoblaadjes, een schrift – voor elk boek heb ik een apart schrift – en mijn mobiel waar ik zowel notities in zet als geluidsopnames mee maak. En zo ontstaat er al snel een chaotische hoeveelheid ideeën die bij mij overal rondslingeren. Toch bewaar ik op een onvoorstelbare manier het overzicht, ook al kan dat tegenwoordig veel makkelijker met een programma als Evernote.

 

De ideeën-generator

Nu las ik deze week een stukje in het boek eSchrijven van Louis Stiller. Hij gaf aan dat die hele verzameling aan notities niet alleen makkelijk doorzocht kan worden in Evernote – waar heb ik ook weer die informatie over de verschillende boomsoorten in Noord Afrika – maar je kunt het ook nog met elkaar verbinden. Op die manier kun je een mindmap maken waardoor er zomaar nieuwe ideeën kunnen ontstaan.

 

Mindmappen

Tijdens mijn schrijftrainingen kom ik altijd een keer met een mindmap op de proppen. Het kan cursisten helpen om structuur te brengen in de verschillende onderdelen van een verhaal. Dus ben je erg van de structuur? Probeer dan Evernote eens. Of SimpleMind. Of Freemind. Zelf blijf ik daarnaast ook voorstander van de losse briefjes, mijn heilige memo’s en dat superbelangrijke schrift waarin al die invallen staan. Die papieren chaos geeft me rust. En zo behoor ik toch een beetje bij de pen en papier-schrijvers.

 

Hoe schep jij orde in de chaos van je notities, geluidsfragmenten en invallen?

–> Onder degenen die reageren verloot ik het boek eSchrijven van Louis Stiller
(28 december maak ik de winnaar bekend)

 

________________________________________

Marelle Boersma auteurMarelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Ze schrijft boeken over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Tijdens haar schrijftrainingen helpt ze aankomend schrijvers hoe ze hun verhaal op een pakkende manier kunnen opschrijven. Deze schrijftrainingen worden overal in het land gegeven aan kleine groepen, zodat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt.

De trainingen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers.
Tijdens de schrijfweekenden én de schrijfvakantie naar Toscane én de online cursus ‘Schrijf je levensverhaal’ staat jouw eigen verhaal centraal. Je leert welke schrijftechnieken je nodig hebt voor een goede opbouw van een verhaal. Daarnaast krijg je een persoonlijk coachingsgesprek. Een mooie manier om jouw boek te schrijven!

_________________________________

gratis proefles

 

 

 

Geef je op voor de gratis proefles via het informatieformulier en je ontvangt de les: Wat kun je al doen vóórdat je begint met schrijven? op 2 januari in je mailbox.

 

18 antwoorden
 1. Renate
  Renate zegt:

  Voor al mijn krabbels, spraakberichtjes en notities die onderweg in mij opkomen, gebruik ik de app N+OTES. Beschikbaar voor zowel iPhone als iPad en ook nog te synchroniseren. Als tekstbestand te versturen naar bv mail of Dropbox en daardoor via knippen zo in een Word bestand te plakken. Echt ideaal! Ik zweer erbij! …..nu alleen nog mijn autobiografisch boek af zien te krijgen….

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Goede tip, Renate! Zo te lezen ben je goed bezig met het synchroniseren van al je ludieke invallen. Herinneringen overvallen je soms op de meest onverwachte momenten. Hoe ver ben je met je autobiograische verhaal? Dank voor het delen van jouw tip! Groet, Marelle

   Beantwoorden
 2. Harrie Adema
  Harrie Adema zegt:

  Ik werk ongeveer net als jij werkt. Aparte notitieboekjes voor elk verhaal of manuscriptideeën en natuurlijk gebruik ik heel veel losse briefjes. Zonder computer werken zou ik niet kunnen. Een eerste aanzetje doe ik wel eens op papier, maar ook dat tik ik meestal snel in in Word. Zo ontstaat er vanzelf een eerste versie van een nieuw verhaal. Alles wat me te binnen schiet en in relatie staat tot dat verhaal voeg ik er aan toe. losse ideeën, karakterbeschrijvingen, grappige invallen. Soms ontstaan er tijdens dat brainstormen al dialogen die ik later beter uitwerk. Dus Word in combinatie met briefjes en een notitieboek werkt voor mij het beste.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Dank voor je reactie, Harrie. Zo te lezen werk je op een zelfde manier als ik. Schrijf je jouw eventuele blogs wel met pen en papier? Die afwijking heb ik dan weer ;) Groet, Marelle

   Beantwoorden
 3. Joke
  Joke zegt:

  Leuke blog! Werken met losse papiertjes is lang niet altij handig, weet ik uit ervaring. Toen ik uitgenodigd werd om naar Leipzig te gaan voor wat interviews, ontdekte ik Evernote al superhandige manier om ook links op te slaan. Uiteraard was alle informatie over wat ik in Leipzig ging doen in het Duits of Engels online, daarom had ik een kleine samenvatting in Evernote gezet. Als ik dan vragen kreeg of ik kreeg een mail uit Duitsland met mijn programma erin, kon ik zo nagaan of het klopte en wat ik nog miste.
  Ik wil nog een artikel schrijven, waarvoor ik links naar informatie ook in Evernote heb gezet.
  Ik moet alleen nog even uitvogelen hoe ik met de verschillende notitieboeken kan werken en als ik een nieuw item aanmaak, waar dat dan komt te staan…
  Evernote staat ook op mijn mobiel, dus ik kan echt overal bij deze notities, heel handig!

  Groet,

  Joke

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Joke, dank voor je reactie!
   Ik ken meer mensen die zweren bij Evernote! Misschien kan iemand hier je helpen bij jouw probleem/vraag?
   Ik ben zelf ook wel eens een notitie kwijt… Risico van het vak, denk ik dan maar.
   Groet, Marelle

   Beantwoorden
 4. Daniëla Postma
  Daniëla Postma zegt:

  Herkenbaar verhaal. Ik hou ook het meest van de combinatie papier & digitaal. In de praktijk komt dat erop neer dat ik alle mogelijke soorten planningen liefst op papier uitwerk, de verhalen voor boeken in Word en mijn invallen in Evernote noteer (omdat, zoals Joke al zo mooi aangeeft, dat programma op meerdere apparaten tegelijk staat, zodat ik het altijd kan gebruiken en meteen de laatste versie up-to-date heb).

  In mijn computer heb ik voor ieder boek een eigen mapje en daarin weer submapjes (tekst, correspondentie, afbeeldingen enz.). Om niet te verdwalen in meerdere versies van één tekst, maak ik ook altijd een mapje ‘oud’ aan: kan ik iets toch nog even bewaren, je weet maar nooit, maar zit ik niet per ongeluk in de verkeerde versie te werken.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Hallo Daniela,
   Jouw aanpak is herkenbaar voor mij. Ik heb niet alleen mapjes voor mijn verschillende boeken, maar ook van boeken die uiteindelijk toch niet geschreven zijn. En in plaats van een mapje ‘oud’ heb ik een versie ‘reserve’ zodat ik mijn darlings toch niet helemaal hoef te killen, maar ergens in een apart document kan koesteren. (vaak sterven ze dan een stille dood, dat dan weer wel)
   Ik geef de verschillende versies een naam met de datum erbij, zodat ik weet wanneer die gemaakt is.
   Groet, Marelle

   Beantwoorden
 5. Caroline Vos
  Caroline Vos zegt:

  Word, Evernote, memo’s… Wat is wijsheid? Ik heb een “popcorn style” hoofd. Het ene moment schiet me iets te binnen, het andere moment schiet er ook nog wat anders te binnen. Good old fashioned papier, ik hou er zo van. Ik en mijn 3M memoblaadjes, een pen en papier altijd bij me. Dat voorkomt dat de popcorns alle kanten uitschieten en ik ze nog een beetje in de kom kan houden. Dus niets digitaals, papier. En het uitwerken? Dat doe ik in Word. En zo komt de digitale wereld toch weer samen met het papier.

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Wat een geweldig woord ‘popcorn style’. Ik ben altijd bang dat er te veel pop-ups uitschieten ;) Ik schrijf mijn geluidsopnamen (wat kun je hijgerig klinken tijdens een wandeling…) later altijd uit in mijn schrift of in mijn reservedocument. Inderdaad een mooie combi van old en new methods.
   Marelle

   Beantwoorden
 6. Marelle
  Marelle zegt:

  Ik wil jullie de reacties die ik via twitter ontving niet onthouden:

  @RobVergeer: @MarelleBoersma ik ben dol op flipovers en stiften, althans de vellen daarvan. Kun je heerlijk staan kalken en (te) eindeloos verbinden.

  ‏@SocBookCom·@MarelleBoersma Word is wel handig als je ebook wil maken bij bv. Smashwords. Anders kunnen ze je boek niet converteren naar epub enz.

  @DeJasja·@MarelleBoersma open office writer, en scribus voor opmaak. #gratisentochgoed

  Jeroen van Baardwijk‏ @Spoorschrijver· @MarelleBoersma Scrivener voor het schrijfwerk, Aeon Timeline voor de tijdlijn.

  ‏@geertjevanberlo· @MarelleBoersma Gister ongeveer dezelfde vraag gezien op Facebook. Daar werd iA Writer genoemd, OmniOutliner (structuur) en Pages

  Beantwoorden
 7. Linda van der Klooster
  Linda van der Klooster zegt:

  Ik ben net begonnen met Scrivener. Heb mijn hele verhaal daar naartoe gekopieerd. Het goede daaraan vind ik dat je de tekst in blokjes kan verdelen. Dat kan in Word ook, maar in Scrivener zie je ze heel overzichtelijk op systeemkaartjes staan. Die kun je een korte samenvatting geven. En je kan ze van volgorde laten veranderen door ze simpelweg te verschuiven.
  Ik raak nogal snel het overzicht kwijt in een tekst, maar dat zal nu beter gaan.

  Beantwoorden
 8. Marjon Sarneel
  Marjon Sarneel zegt:

  Marelle, wát een mooi onderwerp. Ik ben op zoek naar het ultieme digitale hulpmiddel, (Scrivener of Evernote?) Ik twijfel nog. Duik daar binnenkort een keer in.

  Nu gaan mijn aantekeningen vooral op collegebloks en post-its. Ik werk uit in Word. Een map ‘fragmenten’, een map ‘ideeën’, een map ‘geschrapt’, idd met datum.

  Ideeën en research ordenen is een uitdaging, vooral als je aan een groter verhaal of roman werkt. Ik vermoed dat goed ordenen veel tijd bespaart. Ik ben erg benieuwd naar het boek van Louis Stiller. Hij komt altijd met interessante zaken!

  Beantwoorden
 9. Veerle
  Veerle zegt:

  Word blijft natuurlijk favoriet, al is AiWriter ook heel fijn als je even rust wil op je scherm. En de focusmode waarmee jouw tekst in het midden van je scherm blijft staan tijdens het schrijven is ook heerlijk.
  Ik gebruik Evernote voor notities, heel fijn! Maar ik vraag me af hoe je dan een mindmap kan maken?

  Beantwoorden
 10. Yvonne Deinert
  Yvonne Deinert zegt:

  De chaos laat ik lekker de chaos in een map op de PC, totdat ik als vlucht om niet gehoeven schrijven de bestanden ga ordenen. Versies bij versies, afbeeldingen bij afbeeldingen, et cetera.
  Zodra het manuscript rond ik maak ik een exceldocument met de hoofdstukken, belangrijkste gebeurtenissen en opkomst/afgang personages. Dat helpt me bij het krijgen van overzicht, bijvoorbeeld geeft inzicht in de verhaallijn, maakt duidelijk welke personages er uit kunnen, of juist meer aandacht moeten krijgen en waar ik plotsignalen in wil voegen.

  Beantwoorden
 11. Hans Goede
  Hans Goede zegt:

  Marelle, je bent een inspiratie voor mij. Heb al je boeken gelezen. Koop boeken in de nederlandse taal via Barnes & Nobel eenvoudig om m’n nederlands wat bij te houden. Begon mijn “levensverhaal” al wat jaren geleden en moet nodig weer aan t’werk. Schrijf dus in het engels want ik ben al zoveel jaren uit Nederland vandaan. Volgende week krijgen we het Koninklijk paar op visite. Groetjes, Hans

  Beantwoorden
  • Marelle
   Marelle zegt:

   Dat is fijn om te horen, Hans! Mocht je hulp nodig hebben, dan weet je me te vinden, By the way: ik geef ook schrijfcoaching op Engelse teksten, ik heb vele jaren aan de universiteit gewerkt waar ik ook in het Engels onderwijs gaf. Geniet vooral van het schrijfproces! groet, Marelle

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief