Bestseller of e-seller

april 2012
Elke woensdag is het raak: de bestseller top 60 van het cpnb wordt bekendgemaakt. De top 10 uit deze lijst krijgt veel publiciteit, waardoor deze boeken nóg beter verkopen. Daar moet je dus in zien te komen met je boek. En het liefst zo hoog mogelijk.

Maar hoe kom je in die lijst. En hoe wordt deze opgebouwd? Het gaat om het aantal boeken dat in die week bij de boekhandel over de toonbank is gegaan. Dus niet besteld via de uitgeverij, en niet via je eigen website. Alleen de toonbank van de boekhandel telt. En dan nog het belangrijkste: het gaat om een papieren boek.

Nog nooit is iemand daarover gevallen. Mooi dat er een top 60 bestaat. Maar nu het ebook een serieuze groep lezers trekt is het natuurlijk zeer de vraag of die lijst wel zo top is als hij klinkt. Want ebooks rekenen ze niet mee, terwijl ze allang meetellen in de boekenwereld. Sterker nog, de boekhandel heeft het ebook te lang genegeerd als onbeduidende partner.

Het mag geen geheim zijn dat mijn boeken het goed doen als ebook. Zelfs zo goed dat als er een besteller top 60 was geweest van ebooks, ik geheid in de top 10 had gestaan. Maanden stond Vals Alarm in de ebook top 5 van bol.com waarvan wekenlang ook nog eens op de eerste plek. Nu bijna vijf maanden na verschijnen staat mijn boek nog steeds op de 1e plaats bij de ebooks thrillers van bol. Maar dat telt dus niet mee voor die bestsellerlijst.

En nou zou het zo leuk zijn… Ja, je begrijpt het al. Natuurlijk wil ik in een top lijst. Het liefst ergens in die hoge regionen. Maar er ís geen E-seller lijst. Kijk, en dat snap ik dan niet. Is dat geen discriminatie? Lieve mensen van het cpnb: kom op met de E-lijst. Is dit geen goede naam? Dan denken we toch even mee. Wie helpt het cpnb aan een bestseller e-naam?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief