Die eerste zin…

Die eerste zin

Is die eerste zin van een verhaal nou echt zo belangrijk? De meningen verschillen. De ene lezer zal altijd heel bewust de eerste zin proeven, terwijl de ander binnen no time al halverwege het eerste hoofdstuk is. Zelf zie ik de eerste zin als een nieuwe ontmoeting tussen lezer en schrijver. Hier wordt bepaald of de schrijver direct de aandacht trekt van de lezer. En dus probeer ik er iets bijzonders van te maken.

 

Niet zo heel spannend

Bij mij heeft het best even geduurd voordat ik het goed kon toepassen. Ik herinner me een live interview in een radioprogramma ter ere van mijn debuut. De presentator vraagt heel voorzichtig of ik die eerste zin bewust gekozen heb. Ik vertel enthousiast over het eerste hoofdstuk, dat écht heel spannend is…  Pas op de terugweg naar huis besef ik wat hij bedoelde: mijn eerste zin was niet zo sterk. En hij had gelijk.

 

Eerste indruk

Het is eigenlijk net als in de liefde: een eerste indruk maak je maar één keer. Een verkeerde start is dodelijk voor een geslaagde relatie. Iedereen herinnert zich altijd die eerste keer. Dus die móet goed zijn!  Maar… is dat echt zo? Stel dat ik net bij die eerste ontmoeting een gigantische flater bega, is een relatie dan sowieso kansloos? Draag ik die afgang de rest van je leven met me mee? Ik relativeer het allemaal liever. Want of je nou schrijver bent of dat je kennis maakt met nieuwe mensen, niet alles hangt af van die eerste zin.

 

Blokkeer niet

Een te grote lading op die eerste zin kan schrijvers beletten om te beginnen. Want het is toch die eerste zin die het eerst moet komen. Nou, laat ik dat idee dan maar direct om zeep helpen. Soms ontstaat die eerste zin pas na vele hoofdstukken schrijven. Misschien is het dus wel beter om eerst de sfeer van het verhaal te proeven? Dus mijn tip is: bewaar bij het schrijven de proloog (of het eerste hoofdstuk) lekker tot het laatst. Dan weet je hoe het voelt, en maak je geheid een spetterende eerste indruk.

 

Wil je meer weten over de opbouw van een verhaal?

Bij een schrijftraining leer je hoe je een verhaal moet opbouwen, en hoe je spanningsbogen gebruikt om structuur aan te brengen in een complexe constructie zoals een boek.
Meer details vind je onder Spannend Schrijven

 

1 antwoord
 1. Rob Nieuwveld
  Rob Nieuwveld zegt:

  “Soms ontstaat die eerste zin pas na vele hoofdstukken schrijven. Misschien is het dus wel beter om eerst de sfeer van het verhaal te proeven?”
  Hier ben ik het volledig mee eens Marelle.
  Bij artikelen die ik schrijf was ik voorheen zo lang bezig met de eerste zin terwijl ik wel wist welk verhaal ik wilde gaan schrijven. Toch zat ik te staren op die eerste zin en gebeurde er verder niets!

  Dus heb ik de volgorde veranderd. Die eerste zin komt wel in de auto of wanneer je iets leest of hoort. Meestal out-of-the-blue en is het precies the missing link !

  Als lezer van een boek of artikel let ik wel op de titel, die trek toch in eerste instantie de aandacht. Minder op de eerste regel. Na pagina twee weet ik wel of ik verder ga.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden nieuwsbrief